I det fynske folks tjeneste

Uge 8 bliver til uge 7 og Fyn tjener penge

01:50

Der er penge at spare for de fynske virksomheder, når vinterferien fra næste år rykkes til uge 7 som i resten af landet.

1 af 2

Fynboerne har næsten altid holdt vinterferie i uge 8, mens de fleste af landets resterende kommuner har holdt i uge 7. Men næste år samler man vinterferien i uge 7. Det ser fynsk erhvervsliv frem til, for det betyder nemlig, at virksomhederne får mere fra hånden.

Hos maskinvirksomheden Dinex i Middelfart arbejer de på fuld kraft med svejseanlæg og robotter. Bare ikke i uge 7 og 8.

- Der har vi 14 dage, vi skal dække ind. Det kræver meget mere koordinering, siger produktionschef Henrik Uhrenholt.

Vinterferien ligger i uge 8 på Fyn, mens den i resten af landet er placeret i uge 7. På Dinex betyder det, at medarbejderne der bor i Jylland gerne vil have ferie i den ene uge, mens fynboerne holder i den anden. Det kan mærkes i produktionen, hvor arbejdet er organiseret i små grupper.

- De medarbejdere der er her, de er meget specialiserede, så lige så snart der er en væk, så falder effektiviteten på det team. Det kan vi ikke bare fylde ud med en vikar eller en fra et andet hold, det kan vi ikke, så vi mister med det samme, siger Henrik Uhrenholt.

Samme problem gør sig gældende hos Bluepack i Odense.

- Man ligger mere eller mindre underdrejet i to uger, og vi ser frem til, at det bliver skåret ned til en uge, siger direktør og næstformand i DI Fyn Ib Haahr.

Vinterferien rykkes

Politikerne har besluttet, at alle fynske kommuner kommer til at holde ferie med resten af landet fra næste år. Til glæde for industrien.

- Det er godt både for virksomheder og for familierne, fordi der er mange der dels arbejder udenfor Fyn og bor i Odense, og så er det jo godt for virksomhederne, at vi harmoniserer i forhold til, hvordan de fleste har det i Danmark, siger Odenses borgmester Anker Boye (S).

Mange penge eller få penge

En beregning viser, at virksomhederne tjener 30 millioner kroner på at rykke vinterferien. Men ud af Fyns årlige omsætning på 122 milliarder kroner, syner millionerne ikke af meget.

En udregning viser, at de fynske virksomheder kan omsætte for 30 millioner kroner mere tilsammen, når vinterferien flyttes.

Men ser man på den samlede årlige omsætning på 122 milliarder kroner, svarer de 30 millioner kun til 0,0245 procent.

Hos Dansk Industri mener man dog, at gevinsten er noget større.

- Jeg tror det er ti gange så meget, vi vil tjene ind på Fyn, ved at få samlet aktiviteterne i en uge, siger Ib Haahr.

Hos Dinex er man meget glad for ferieændringen.

- Det bliver meget nemmere at styre og meget lettere med planlægning og koordinering, så det ser vi meget frem til, siger Henrik Uhrenholt.

Ved du noget? Så send os et tip