I det fynske folks tjeneste

Uheld på Fynske Motorvej koster 116 millioner årligt

I 2016 måtte 194 personer en tur på Odense Universitetshospital efter uheld på Fynske Motorvej.

Sidste år kom et rekordstort antalt personer til skade på den 81,8 kilometer lange Fynske Motorvej.

De mange uheld koster samfundet millioner af kroner til behandling på sygehus, hos egen læge og i tabte arbejdstimer på virksomhederne. Cirka 116 millioner kroner lyder regningen på. Det viser en beregning, som Fyens Stiftstidende har foretaget.

Beregningen er foretaget på baggrund af de mange tilskadekomne, som har været på Odense Universitetshospital efter uheld på motorvejen. Sidste år var det 194 personer.

Vejdirektoratet bruger imidlertid ikke disse tal, når de samfundsøkonomiske omkostninger skal udregnes til politikerne.

Vejdirektoratet baserer sine tal på baggrund af de uheld med personskade, som politiet registrerer. Dem var der kun 11 af i 2016. Dertil lægger direktoratet et mørketal i erkendelse af, at flere reelt kommer til skade.

Vejdirektoratet når dermed frem til, at uheldene på Fynske Motorvej kostede samfundet 75 millioner kroner i 2016. Et beløb, der langt fra afspejler det faktiske antal, der kom til skade på motorvejen.

Det er et stort problem, mener Kira Janstrup fra Danmarks Tekniske Universitet, der har forsket i såkaldt under-rapportering af uheld.

- Politikerne mangler det fulde billede af omfanget og karakteren af uheldene, når de beslutter sig for, hvor der skal investeres, siger hun.

Ifølge Fyens Stiftstidende skal politiet skal kun registrere uheld med personskade, hvis der er et strafferetligt aspekt eller der er sket alvorlig personskade.