Ukendte regler kan koste dyrt

To fynske håndværkere har fået bøder, fordi de ikke kendte til regler, som mange håndværkere heller ikke er bekendt med.

Det er ganske sandsynligt, at få håndværkere aner noget som helst om, at kører de mere end 50 kilometer fra deres hjemadresse og vejer deres køretøj over 3500 kg. skal de have installeret en fartskriver og overholde køre-hviletidsbestemmelserne.

På Fyn er det gået ud over mindst to virksomheder, skriver tabletavisen Dagens Byggeri.

En håndværkersvend fik en bøde på 3000 kroner og hans mester 6000 kroner, mens en håndværkermester, der selv førte køretøjet, nøjedes med de 6000 kroner, selv om bøden rettelig burde være 9.000 kroner - 3.000 til ham selv som chauffør og 6.000 kroner til virksomheden.

Det kan ske hvis en håndværker for eksempl kører i deres eller mesterens varevogn, har en trailer bagpå med eksempelvis et stillads eller en mindre gravemaskine - og vægten på det samlede "vogntog" er over 3500 kg.

Ønsker undtagelse

Der er tale om regler, der har været gældende i seks år og er

resultatet af et EU-direktiv.

Men noget tyder også på, at politiet indtil nu har taget meget

løseligt på disse regler, for der eksisterer formentlig kun

ganske få eksempler på, at der er udskrevet bøde for forseelsen.

Direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius mener ikke at have hørt om mindre håndværkere, der har monteret fartskriver, og han er stærkt tvivlende over for, om de overhovedet kan opdrives.

Lars Magnus Christensen, der er erhvervspolitisk konsulent i

Håndværksrådet, oplyser, at der i Tyskland finde sen "håndværkerundtagelse".

Den gælder for virksomheder, som transporterer eget gods, der skal anvendes eksempelvis i forbindelse med en arbejdsopgave.

De er undtaget fra reglen om fartskrivere og køre-hviletidsbestemmelser.

En sådan undtagelsesregel findes imidlertid ikke i Danmark Han ser derfor gerne, en sådan regel også indføres i Danmark, og noget tyder på, at der er lydhørhed på Christiansborg over for en sådan mulighed.

Oversigt

    Oversigt