Ulve-entusiast fandt rådyret der afslørede ulv på Fyn

Sabrina Haaning er entusiastisk medlem af Ulvetracking Danmark, der undersøger meldinger om forekomst af ulve. Sidste år modtog hun en melding fra Fyn: En fynbo mente at have set en ulv.

Den 9. april 2016 modtog Sabrina Haaning i Vejle en interessant melding fra Fyn: En fynbo mente at have set en ulv.

Sabrina Haaning har siden maj 2015 været frivillig i Ulvetracking Danmark, som efterforsker oplysninger om forekomst af ulve i det danske landskab. Organisationen samarbejder tæt med forskere på universiteterne.

- Jeg har fulgt ulvens genindvandring nøje og synes, det er et rigtig interessant dyr, siger hun.

- Vi havde fået en del henvendelser fra Fyn sidst i 2015 og begyndelsen af 2016. Og da der så kom en rigtig god melding, syntes jeg, vi skulle tage ud og tjekke op på det, fortæller hun.

Dagen efter og nær den angivne fynske lokalitet, som endnu holdes hemmelig, fandt Sabrina Haanings hund hurtigt frem til et dødt rådyr, som havde tydelige bidemærker i halsen.

- Vi var bare på en observationstur for at se, hvad der var sandsynligt, og om der var indikationer på rovdyr i området. Det var min hund, der trak mig nærmere til rådyret.

- Rådyret havde kæmpet lidt og sprællet med benene. Vi tog spytprøver af bidemærkerne og skar et stykke af vævet til undersøgelse, siger Sabrina Haaning.

Hun var ikke umiddelbart sikker på, at en ulv stod bag.

- Det kunne jo have været en hund, der havde nedlagt det. Vi arbejder i Ulvetracking.dk hele tiden på at udelukke - vi undersøger, om det kan være ræv eller en hund? Når vi så har udelukket dem, så kan det måske være ulv.

Prøverne blev sendt til forskere på Statens Naturhistoriske Museum i København. Her har man, allerede inden den første Thy-ulv dukkede op i 2012, arbejdet med at undersøge ulve-dna.

Sabrina Haaning tog også billeder af rådyret, som der tilsyneladende ikke var spist af.

- Jeg undrede mig også over, at dyret var intakt, da jeg så det. Men man kan forestille sig, at ulven er blevet forstyrret efter at have nedlagt rådyret, fortæller hun.

Ulvetracking.dk får stadig spredte meldinger om ulve på Fyn, oplyser Sabrina Haaning.

Oversigt

    Oversigt