Undslupne regnbueørreder truer vilde fisk

Op mod 20.000 opdrættede regnbueørreder er sluppet ud i Storebælt. De gentagne udslip fra havbrug kan skade de vilde fiskebestande, lyder der fra Danmarks Sportsfiskerforbund.

De 20.000 regnbueørreder er undsluppet fra havbruget Musholm ved Reersø i Storebælt. Udslippet er sket siden november måned i år.

Det har Havbrugsvirksomheden Musholm A/S bekræftet over for Kalundborg Sportsfiskerforening. De 20.000 regnbueørreder svarer til cirka 70 tons undslupne fisk.

– Hver gang der undslipper opdrætsfisk, er det en trussel mod vores vilde fiskebestande. Efter store udslip af regnbueørreder fristes flere til at sætte ulovlige garn, og der bliver uundgåeligt fanget et antal gydemodne vilde havørreder i disse garn, siger Verner W. Hansen, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund til sportsfiskeren.dk.

Ikke første gang

Der har været gentagne udslip fra havbrug gennem årene. Et af de alvorlige udslip skete under stormen Bodil i 2013, hvor der samlet set undslap 650 tons regnbueørreder fra Musholm og fra andre danske havbrug.

I 2016 undslap 80.000 regnbueørreder fra Snaptun Fisk Eksports havbrug ved Årø i Lillebælt, efter at havbruget var blevet påsejlet af et fragtskib.

– De mange udslip dokumenterer, at det er helt uholdbart og alt for risikabelt at opdrætte fisk i åbne netbure i havet, siger Verner W. Hansen .

Ser ikke problemer

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune,Karl Åge Hornshøj Poulsen, hvor Havbrugsvirksomheden Musholm A/S hører til, ser ikke de helt store problemer i udslippet af opdrættede regnbueørreder.

I en besked til TV ØST skriver han:

- Den eneste kommentar jeg har er, at Musholm A/S i foråret 2017 har modtaget miljøgodkendelse til deres anlæg. Det betyder, at de nu er omfattet af regelmæssige tilsyn hvert tredje år efter miljøbeskyttelsesloven. Kalundborg Kommunes myndighedsrolle er alene at kontrollere, at vandkvalitetskravene under burene er overholdt. Vi har ikke grund til bekymring for miljøet i den forbindelse, skriver han og tilføjer:

- Jeg er ikke bekendt med udslippet af ørreder, men hvis der er sluppet et stort antal ud, er det jo beklageligt for Musholm at lide et driftstab ved ørredudslippet. Til gengæld øges chancen for, at lystfiskerne kan få en ørred med hjem til julefrokostbordet, skriver han til TV2 ØST.

Han tilføjder, at han ikke kan se, at det skulle være en sag, der er et større problem for miljøet.

Ønsker lukkede anlæg

Danmarks Sportsfiskerforbund arbejder for at få havbrugene på land i lukkede, recirkulerede anlæg.

- På den måde kan man forhindre faunaforureningen med udslip af fremmede fisk til den danske natur samtidig med, at man har mulighed for at rense produktionsvandet i modsætning til de traditionelle havbrug, som sender urenset spildevand, foderrester, afføring, medicin og giftige kobberforbindelser direkte ud i havmiljøet, siger Verner W. Hansen til sportsfiskeren.dk.

Oversigt

    Oversigt