19 år og mor: Jeg blev hjulpet videre

Michella Pedersen blev gravid som 19-årig og kunne risikere at gå glip af uddannelse og job. Et målrettet projekt hjalp hende på rette vej.

21-årige Michella Pedersen er en af dem, der kender rigtig meget til projektet Unge familier på Vej i Odense. Hun blev gravid, kort efter hun mødte sin kæreste og blev mor allerede som 19-årig.

- Det var skræmmende, fortæller hun. Bare tanken om at skulle være mor.... Kan jeg det?

Når man bliver mor i en ung alder, kan den lykkelige begivenhed risikere at spænde ben for andre ting i livet. For eksempel uddannelse og job. Og Michella faldt da også ind under gruppen af unge førstegangsmødre uden et stort netværk.

Mødrene er i fare for ikke at komme videre ud på arbejdsmarkedet efter endt barsel. Derfor oprettede Odense Kommune Mødrehjælpen og Odense Jordemodercenter i 2013 samarbejdet  Unge Familier på Vej, der henvender sig målrettet til unge, udsatte mødre.

Indsatsen foregår primært på Mødrehjælpen i Odense, hvor mødrene får hjælp til at få styr på alt det, der følger med, når man skal være mor. Og projektet har succes.

De unge mødre er tilknyttet samarbejdet i 12 måneder, hvor jordemødre, job- og uddannelseskonsulenter, socialrådgivere og sundhedsplejersker vejleder og støtter. Og hvor de møder andre unge mødre i samme situation. Og det er noget, der hjælper, ifølge Michella.

- Det har hjulpet at møde nogle piger, der var i samme situation som mig. Og jeg har mødt nogle voksne, andre end min familie, der har sagt "vi tror på dig".

Nu, to år senere, er Michella i gang med at læse naturfag på VUC.

 

Oversigt

    Oversigt