Ungdommen flytter til de store byer

Unge flygter fra provinsen til stadigt færre af de største byer. Ekspert mener, det er for sent at ændre det.

Provinsen drænes stadigt hurtigere for unge, der i stedet flytter til Aarhus, Odense, Aalborg, Frederiksberg og ikke mindst København. Det fremgår af en analyse fra Danmarks Statistik, skriver dknyt.dk

På bare seks år er antallet af danske byer med positiv nettotilstrømning af unge i alderen 20 til 30 år faldet fra 23 til 12 byer.

At universitetsbyerne virker som en magnet på unge under uddannelse er ikke nyt. Men blot tilbage i 2006 var strømmen af unge tilflyttere alligevel mere jævnt fordelt. Dengang havde 23 danske byer en positiv nettotilstrømning af unge mellem 20 og 30 år.

Med andre ord kom der flere unge til, end der flyttede væk. Ud over universitetsbyerne trak også de lidt større provinsbyer og oplandet omkring de store byer i de unge.

I dag har kun 12 byer en positiv tilstrømning og altså især de seks største. Hovedstaden alene havde i 2006 en nettotilgang af unge i 20-30 års alderen 5644. Men i 2010 steg tallet til 8541.

Ifølge Hans Skifter Andersen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet, er der stadig unge, som ønsker at flytte ud af storbyen, når de stifter familie.

Men mange, som tidligere flyttede tilbage til hjemegnen på et senere tidspunkt, slår sig i dag i stedet ned i de store byers opland.

Kirsten Poulsen, trendforsker hos virksomheden Firstmove, mener, det er for sent at vende udviklingen.

Hun mener, at udkantsområderne skulle have gjort en indsats for at holde på de unge og for at trække dem hjem igen efter endt uddannelse for længe siden, da de første trendsættere begyndte at blive i byerne og dyrke bylivet.

Oversigt

    Oversigt