Ungdomsrådsvalg: Ingen interesse!

Ungdomsrådsvalg i Middelfart kan forvente lav stemmedeltagelse. Men hvis de unges interesse for demokrati skal ændres, skal nyhedsmedierne på banen, mener konsulent.

Når Middelfarts unge mellem 16 og 24 år på torsdag afholder valg til byens ungdomsråd, får man nok ikke behov for at hente flere stole ind.

- Jeg håber, der møder cirka tyve op, siger Emilie Torp Henriksen, der er konstitueret formand for Middelfart Ungdomsråd.

Da der er over 3000 stemmeberettigede unge, er der dermed også udsigt til en valgdeltagelse helt nede på 0,6%. Det er ellers ungdomsrådet, der fungerer som de unges talerør i forhold til kommunale beslutninger, og som har indflydelse på arrangementer for unge.

- Vi arrangerer blandt andet koncerter, og så har vi meget fokus på demokrati. Vi mødtes for nylig med borgmesteren, der roste os for vores arbejde, fortæller Emilie Torp Henriksen.

Men hvis hendes forventninger om valgdeltagelsen holder stik, preller mulighederne for indflydelse altså af på Middelfarts unge. 

Nyhedsmedier skal tilpasses de unge

Hvis man spørger Aslak Gottlieb, er det ikke nødvendigvis de unges skyld, hvis de ikke interesserer sig for demokratiet i samfundet.

Han er konsulent i medieundervisning og har tidligere været tilknyttet som fellow ved SDU's journalistuddannelse. En del af sin tid har han brugt på at researche i sammenhængen mellem nyhedsmedier og unges interesse for demokrati. For ifølge ham er det vigtigt, at de unge bliver mødt af en nyhedsformidling, der taler deres sprog.

- Som det er nu, henvender langt de fleste danske nyhedsmedier sig til voksne, og det får teenagerne til at stå af. Så de står reelt uden et nyhedstilbud, der taler deres sprog, siger Aslak Gottlieb.

I dag er der ganske få nyhedstilbud til børn, det gælder for eksempel Kids News og DRs Ultra Nyt. Men ifølge Aslak Gottlieb er begge tilbud henvendt til børn under 14 år, og det efterlader teenagerne i et nyheds-tomrum, der kan svække deres demokratiske interesse.

- Hvis man ikke får dannet vanen med at følge med i nyhedsstrømmen, er det svært at vænne sig til det senere i livet, siger han.

 

quote Nyhedsredaktionerne skal lære at arbejde med nogle helt andre kriterier for, hvad der er gode historier

Aslak Gottlieb, konsulent i medieundervisning

Unge i dag har til gengæld den store fordel, at de hele tiden er omgivet af skærme i form af telefoner og tablets, og dermed er de nemme at ramme. Men de etablerede nyhedsmedier skal være bedre til at vinkle nyhederne til de unge og servere nyhederne på de tjenester, hvor de unge er, for eksempel Snapchat.

 

- Nyhedsredaktionerne skal lære at arbejde med nogle helt andre kriterier for, hvad der er gode historier. I dag arbejder man traditionelt ud fra, at en historie blandt andet skal være væsentlig og indeholde konflikt for at være god. Men for at ramme de unge burde man også arbejde med, at en historie skal være engagerende, siger Aslak Gottlieb.

Ifølge ham ligger nøglen til et større demokratisk ungdoms-engagement altså hos medierne. Det kan næppe nås til på torsdag, hvor der gerne skal vælges 15 medlemmer til Middelfart Ungdomsråd.

Den nuværende konstituerede formand Emilie Torp Henriksen glæder sig valgaftenen og fremhæver, at selvom der måske ikke dukker så mange af Middelfarts unge op, så gør rådet alligevel en stor demokratisk forskel  ved andre valg.

- Op til sidste folketingsvalg var vi ude og sætte meget fokus på stemmedeltagelse, og det så ud til at virke. I hvert fald var der en høj stemmedeltagelse blandt de yngste vælgere i kommunen, siger hun.

Valget til Middelfart Ungdomsråd sker på Ungdomshuset Walker på torsdag kl. 17-20.

 

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt