Unge gider ikke tage velbetalte industrijob

Den er gal i hele landet. De unge gider ikke tage velbetalte industrijob. Derfor stifter en række fynske metal-virksomheder nu et redningshold.

Som det sjette sted i landet går fynske metal-virksomheder nu sammen for at rekruttere unge, der kan fylde op i industri- og metalvirksomhederne.

Cirka 900 industriteknikere forlader arbejdsmarkedet om året, men kun 300 kommer ind

Som det sjette sted i landet går fynske metal-virksomheder nu sammen for at rekruttere unge, der kan fylde op i industri- og metalvirksomhederne.

Cirka 900 industriteknikere forlader arbejdsmarkedet om året, men kun 300 kommer ind

Og det er ikke alene et problem for erhvervsskolerne på Fyn, der må fyre lærere. Det er nu også så stort et problem, at robotindustrien og metal-virksomhederne råber vagt i gevær.

- Faldet er katastrofalt. I august og oktober 2014 tog vi 144 elever ind på smede og industri-teknikeruddannelsen. Indtil dato har vi optaget 59, fortæller Steen Nielsen, afdellingsleder på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

På Svendborg Erhvervsskole er tallet af nye elever på uddannelsen så lavt, at man formentlig vil sende eleverne videre til Odense for at tage deres uddannelse.

Steen Nielsen ønsker ikke at gætte på, om det er de nye skærpede adgangskrav, mindre ungdomsårgange eller større lyst til at fortsætte gymnasiet, der er årsag til faldet.

Men det er så alvorligt, at man tidligere på ugen indkaldte de fynske virksomheder inden for branchen til et krisemøde.

Den manglende uddannelse af industriteknikere – der tidligere hed maskinarbejdere – er ikke kun et problem for de mindre virksomheder, men også for Fyns lovende robotindustri, der ifølge en ny rekrutteringsrapport fra Odense Robotics forventes at ville efterspørge 500-1000 nye medarbejdere hvert år.

Og det er ikke alene ingeniører, men også teknologer og industriteknikere, oplyser Steen Ulrichsen fra Teknologisk Institut.

Konsulent i Industriens Uddannelser, Niels Bylund, kalder det er stort problem, at hver tredje industritekniker er så gammel, at han forlader arbejdsmarkedet indenfor de kommende 5-8 år, og der kun uddannes en tredjedel af dem, der går på pension.

Han mener, at regeringen undervurderer problemets omgang og henviser til et regeringsnotat, der forleden blev omtalt i Ugebrevet A4.

I Vejle, hvor en kreds af virksomheder for halvandet år siden stiftede et supportteam, oplyser Henning Dam fra virksomheden Flextek, at dansk maskinindustri kunne hjemtage mange opgaver fra udlandet, hvis der var de nødvendige hænder.

- Dansk Industri er konkurrencedygtig trods høje lønninger, fordi vi har de mest moderne maskiner, som vi kan sætte robotter på, men det kræver, at vi har arbejdskraften, siger Henning Dam, der har været med til at starte et supportteam i Vejle-området.

Lars Lynge, der er formand for DVF, Dansk Værktøjsmaskin Forhandlerforening, der er en organisation under Dansk Erhverv og en af initiativtagerne til krisemødet i denne uge, peger på, at forældrene og folkeskolen har en stor del af skylden for, at de unge fortsætter af gymnasievejen.

- Det er ikke fint nok, og det går ud over erhvervsskolerne, hvor der i Svendborg og Odense er fyret 12 ansatte for nylig, siger Lars Lynge.

- Det er få der ved, at de fleste værktøjsmagere i dag har en livsløn der er lige så stor som en ingeniør, siger han.

Metal i Odense mener dog også, at branchen må se indad.

- Der er en del konservative mestre, der gerne vil have de bedste industriteknikere. De er bare ikke med til selv at uddanne dem. Desuden har vi 90 ledige under 30 år, som man kunne starte med at give en efteruddannelse, siger faglig sekretær Tommy Dalgaard, Dansk Metal i Odense.

For eksempel har Bladt Industries på Lindø ikke en eneste lærling ansat, oplyser han.

I dag tager 18 procent af de unge en teknisk uddannelse, men branchen skønner, at man skal op på 30 procent for at blive selvforsynende.

Maskinindustrien i Danmark eksporterer for 164 milliarder kroner svarende til 16 procent af den danske eksport.

TV2/Fyn sender søndag klokken 19.30 et indslag om manglen på industriteknikere. Lars Hansen, formand for Syddansk Erhvervsskole og Metal i Odense, og Lars Lynge, formand for maskin-brancheforeningen DVF deltager i studiet.

Oversigt

    Oversigt