I det fynske folks tjeneste

Unge må ikke køre om natten

02:21

1 af 2

Når unge skal til at tage kørekort, skal der helt nye og strammere regler til, hvis man skal bremse antallet af alvorlige ulykker. Et af forslagene går på, at de unge ikke må køre om natten.

TV 2/FYN fortalte onsdag historien om 21-årige Jonathan Larsen, der mistede livet i en voldsom trafikulykke i pinsen. Og netop trafikulykker er den hyppigste dødsårsag blandt unge under 25 år. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik politikerne til at tænke alternativt, når de unge skal tage kørekort.

- Det er jo helt uacceptabelt, at 50 unge skal dø. En ulykke er én for meget, lyder det fra Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

De foreslår derfor, at man kigger på udenlandske erfaringer.

Et af forslagene er privat prøvekørsel før man kan få kørekort. Her skal de unge køre fx 120 timer med sine forældre samtidig med almindelig kørekortsundervisning.

Et andet forslag er et gradueret kørekort, hvor der er restriktioner i starten. For eksempel må de unge ikke køre mellem kl. 23 og 06 og de må også kun have en ung under 21 år med i bilen. Det vil sige, at det er slut med at fylde bilen op, når man skal til fest.

En voksen på passagersædet

Det er blandt andre erfaringer fra Norge, Sverige, USA og Australien, som Rådet for Sikker Trafik hælder til.

- Vi siger normalt, at det tager syv år at blive en god og rutineret bilist. Så hvis vi lader de unge køre sammen med en voksen i et år eller to og får træningen, så reducerer de deres risiko for ulykke ganske betragteligt, fortæller Jesper Sølund til TV 2/FYN.

Der er syv gange så stor risiko for at en ung under 20 år kommer i en trafikulykke end for dem over.

Se mere her

Ved du noget? Så send os et tip