Unge mødre ramt af lovsjusk

Unge mødre på barsel, fik en ubehagelig overraskelse, da deres kontanthjælp blev ændret til den væsentlig lavere uddannelsesydelse, da kontanthjælpsreformen trådte i kraft. Nu er der undren over, hvorfor man er så længe om at rette fejlen.

5000 mindre på en måned

2103 Unge2

Cecilie Reintoft Andersens pengepung fik et ordentlig skud for boven, da hendes kontanthjælp pludselig gik over til at hedde uddannelsesydelse. Det betød 5000 kroner mindre at leve for om måneden, og det gør stadig ondt i økonomien.

- Vi er jo bagud fordi jeg ikke har fået de 5000, så har vi jo lidt regninger, der har ligget fra de sidste måneder. Så selvom jeg har fået nu, så er vi bagud, det er stadig kritisk, forklarer hun.

Ret hurtigt blev beskæftigelsesministeriet klar over, at piger som Cecilie kom uretmæssigt i klemme, og i februar udsendte Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen en bekendtgørelse, der sagde, at folk på barsel ikke må omfattes af den lave uddannelsessats.

Det er altså kun en måned, Cecilie har fået færre penge - men det er også slemt nok, mener hun.

- Når man har 3000 til mad og til alt, så er et lidt begrænset, hvor meget man kan lægge til side.

Langt fra enestående

2103 Unge

I Kerteminde kommune alene er der ni tilfælde, hvor barslende mødre som Cecilie er blevet ofre for kontanthjælpsreformens fejlskud. Men Marianne Rasmussen, der er direktør i voksenforvaltningen, åbner ikke pengekassen, bare fordi det nu ser ud til, at regeringen vil rette op på fejlen.

- Det er jo sådan, at vi følger loven. Det der adskiller os fra en bananrepublik er jo, at vi har lovhjemmel til de udbetalinger vi laver, så selvom det kan virke rigtig regidt, så er det den hjemmel, vi skal have, forklarer Marianne Rasmussen.

Men Cecilie forstår ikke, hvorfor hun skal vente og vente på, at man laver reglerne om.

- Jeg synes de burde betale de penge, som de har sjusket med.

Hør hvad socialdemokraternes Jan Johansen siger til kritikken i vores udsendelse fredag klokken 19.30.

Oversigt

    Oversigt