Unge skal ikke på kontanthjælp i Odense

Unge skal tage en uddannelse eller finde et job, eller skal det være slut med kontanthjælp, siger Odense rådmand.

Et stigende antal af unge under 30 på kontanthjælp får nu Odense social- og arbejdsmarkedsrådmand, Peter Rahbæk Juel (S) til at melde ud, at unge arbejdsløse skal tvinges i uddannelse og arbejde.

- Alarmklokkerne ringer, når flere unge står parkeret på en offentlig ydelse. Unge skal først og fremmest i uddannelse, dernæst i arbejde. Det kan vi godt kræve af dem, for der er masser af uddannelsestilbud på det ordinære marked, lyder det fra Peter Rahbæk Juel (S).

På tre år er unge under 30 år på kontanthjælp i Odense steget med 54 procent, så der i dag er godt 2000 unge på støtten. På landsplan nærmer antallet af unge på kontanthjælp sig 50.000.

En mere målrettet indsats

Rådmanden vil gerne væk fra de fire ugers standardkurser, hvor de unge lærer at søge job. For det får de ikke job af.

- Vi giver allerede mange unge pålæg om uddannelse. Det skal vi gøre mere konsekvent fremover, siger Peter Rahbæk Juel (S).

Unge med problemer som misbrug eller psykiske sygdomme skal først behandles, og siden tage en uddannelse på særlige vilkår.

Men fælles for alle er, at det koster at lade være. Så bliver der skåret i kontanthjælpen, eller den forsvinder helt.

- Hvis den unge ikke overholder det, vi har aftalt, så skal de trækkes i kontanthjælpen - evt. kan vi stoppe den helt. Sanktioner er ikke en straf - det er en hjælp til de unge, som har svært ved at motivere sig selv, siger Rahbæk Juel.

Tvang møder kritik

Ideen om at tvinge unge i uddannelse og job behager ikke det konservative byrådsmedlem, Mai Henriksen:

- Jeg er meget betænkelig ved sådan en form for tvang. Jeg er yderst nervøs ved, om det er intentionen at sætte systemet før mennesket, siger hun.

Mai Henriksen mener i stedet, at man skal se på de unges motivation, og på at skabe vækst i den private sektor.

Oversigt

    Oversigt