Unik danmarkshistorie: - Jeg håber at få lov til at bladre i den

En bestemt bog fra Belgien er grundlag for meget af vores viden om danmarkshistorien. Den handler om Odense og kong Knud. Og nu er bogen endelig kommet til Danmark.

En Peugeot bakker så tæt på hovedindgangen som muligt. 

Det er forskningscenterleder fra Odense Bys Museer, Mads Runge, der sammen med to kolleger fra Odense og Brügge, der er ankommet i regnvejr til museet Møntergården i Odense. 

De har skiftedes til at køre i 12 timer fra Belgien. Hele tiden forsigtigt og med god afstand til de forankørende på motorvejen, for i bagagerummet har de fragtet en national skat. Nemlig selve danmarkshistorien.

- Det var en lang tur. Vi passede godt på. Det skulle helst ikke gå galt, og det gjorde det heldigvis ikke, siger Mads Runge.

I regnvejret uden for Møntergården står professor Lars Boje Mortensen og venter. Som professor og leder af Syddansk Universitets Center for Middelalderlitteratur er det en speciel dag for ham.

- Jeg håber, at vi kan få lov til at bladre lidt i den, inden den bliver lagt ind i montren.

Opmærksomheden skyldes bogen 'Ælnoths Krønike', der er udlånt af museet i Brügge, for at den kan indgå i udstillingen Knuds Odense på Møntergården indtil januar.

I starten af 1100-tallet sad den engelske munk Ælnoth i Odense og beskrev kong Knuds liv og død samt hans familie og forholdene i Odense. Det skete i forbindelse med kong Knuds kåring til helgen efter hans død.

- Den historie er beskrevet af Ælnoth, og den ville vi ikke kende, hvis ikke vi havde den tekst, forklarer professor Lars Boje Mortensen.

quote Det er lidt af en begivenhed, at vores ældste danmarkshistorie i den ældste eksisterende kopi for første gang er i Danmark

Lars Boje Mortensen, professor, Center for Middelalderlitteratur, SDU

En stor trækasse bliver båret ud af bilen og ind i elevatoren på museet. Bogen er forsvarligt emballeret, så den ikke tager skade på turen.

Den originale bog fra Odense gik tabt, men én af kopierne fra omkring 1170 overlevede i Flandern i Belgien, hvor Knuds kone og søn, Karl den Gode, opholdt sig. Siden dengang har bogen været opbevaret i Belgien.

- Den bliver ofte kaldt den første danmarkshistorie. Den handler mest om Knud den Hellige og om drabet på ham i Odense i 1086, men Ælnoth har altså gjort sig nogle anstrengelser for at få noget forhistorie med, siger Lars Boje Mortensen.

Bogen bliver pakket forsigtigt ud af overkonservator Dorte Gramtorp under overværelse af museumsrepræsentanten fra Belgien. Lars Boje Mortensen spørger pænt, om han må prøve at røre ved siderne i bogen. Det må han godt.

- Det er lidt af en begivenhed, at vores ældste danmarkshistorie i den ældste eksisterende kopi for første gang er i Danmark, siger Lars Boje Mortensen.

Velbevaret bog

Bogens sorte og røde tekst står forbløffende tydeligt frem på de 850 år gamle sider.

- Det er dyreskind. Så de holder faktisk meget bedre end bøger fra 1800-tallet, siger Lars Boje Mortensen.

Men hvis bogen skal blive ved med at være i god stand, skal den opbevares forsvarligt. Det stiller store krav til museets temperatur, fugtstyring og lysforhold.

- Vi skal nok holde os til noget omkring 50 lux. Under 50 lux helst. For det kan godt gå hen og blive bleget, hvis der kommer for meget lys på, forklarer overkonservator Dorte Gramtorp.

Hun rækker lysmåleren ind i montren for at kontrollere forholdene, og den viser faktisk noget mindre end de maksimale 50 lux.

- Der er faktisk kun omkring 21, og det er ikke ret meget, så der kunne godt komme lidt mere lys på, siger hun.

Det vækker tilfredshed hos flere af hendes kolleger, der gerne vil fremhæve den unikke bog med mere lys i montren.

Montren bliver låst, og dermed kan man nu se en vigtig del af danmarkshistorien i Odense.

- Det er fantastisk at have kørt med den bog og nu se den dér, siger Mads Runge.

Som en af dagens chauffører er hans arbejde nu overstået.

- Så tror jeg, jeg skal hjem og slappe lidt af, siger han med et grin.

Bogen markeres med en åben reception på Møntergården fredag den 13. oktober mellem klokken 13.00 og 14.30.

Herunder kan du se tv-indslag fra bogens ankomst til Odense: 

 

 

Oversigt

    Oversigt