Uvished om ny jernbane koster job på Fyn

Det er endnu ikke besluttet, hvor en ny togbane på Vestfyn skal være. Usikkerheden rammer fynske virksomheder.

Der skal anlægges en ny jernbane på Vestfyn. Men det er uvist, præcist hvor de nye skinner skal være. Og uvisheden har store omkostninger for borgere og virksomheder på Fyn.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Den nye 35 kilometer lange togbane er en del af den politiske aftale Togfonden DK. Den skal sikre højeffektiv togdrift mellem landet største byer.

Men borgere og firmaer er sat skakmat, fordi linjeføringen endnu er ukendt.

Eksempelvis koster usikkerheden virksomheden Danlad i Ejby en række ordrer, fordi virksomheden ikke kan udbygges. Det kan den ikke, så længe placeringen af den nye jernbane ikke er kendt.

- Jeg kunne have ansat op mod 10 nye medarbejdere, hvis jeg havde udvidet, siger direktør Henrik Christensen til Fyens Stiftstidende.

En af tre mulige linjeføringer vil skære gennem Danlad. Med udsigt til stort tab ved flytning af virksomheden har direktøren bebudet, at en stor del af produktionen i givet fald flyttes til udlandet.

Dermed står over 40 af de 65 ansatte til at miste jobbet.

- Vi kunne have ansat 10 nye medarbejdere, fortæller Trine H. Lund fra Danlad i Ejby.

- Mange menneskers skæbne er på spil. Politikerne er nødt til at forstå, at det haster med afklaring, siger Henrik Christensen.

Det er ikke lykkedes Fyens Stiftstidende at få en kommentar fra den nye transportminister, Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

Men Transportministeriet skriver, at han er opmærksom på, at folk ikke skal holdes unødigt hen i uvished.

Indtil nu har staten brugt 61 millioner kroner på opkøb af ejendomme langs en af de tre mulige linjeføringer, hvor beboere kan gøre krav på opkøb.

Yderligere 15-18 sager er undervejs.

Transportordførerne fra Enhedslisten og Socialdemokratiet mener, at ministeren skal indkalde forligspartierne bag togfonden til drøftelser snarest.

- De lovformelige ting er på plads. Der kan være tekniske forklaringer, men umiddelbart skulle der ikke være noget i vejen for at træffe en afgørelse om linjeføringen, siger transportordfører Ramus Prehn (S) til Ritzau.

- Noget tyder på, at den siddende regering gør, hvad den kan, for at modarbejde det flertal, der er i Folketinget for at sikre bedre jernbaner.

 Aftalen om Togfonden DK er indgået af et politisk flertal uden om regeringen.

 

 

Oversigt

    Oversigt