V-borgmester: Regeringen svigter billet-løfte til øer

Regeringen har afsat 150 millioner kroner til vækst i hele Danmark, men hvor meget, der går til øer, er uvist.

V-regeringen står ikke ved de løfter, den selv gav før valget.

Sådan lyder det fra en af Venstres egne borgmestre, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag fremlagde regeringens forslag til finanslov for næste år.

Her var der mod forventning ikke sat tal på, hvor mange penge regeringen vil give til færgebilletter. Claus Hjort Frederiksen vil kun sige, at der skal forhandles videre om sagen hos indenrigsminister Karen Ellemann (V).

- Det er et spørgsmål, vi tager alvorligt, og som vi nok skal adressere, siger Claus Hjort Frederiksen.

Men det tilfredsstiller ikke borgmestrene for 31 danske øer, som var blevet stillet i udsigt, at færgepriserne efter valget ville blive sænket markant.

- Det er dybt skuffende og utrolig ærgerligt, at regeringen ikke står ved løfterne fra tiden før valget og ligestiller de danske øer med resten af landet, siger Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V).

Også Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), mener, at regeringen svigter:

- Regeringen har hele tiden sagt, at den vil skabe vækst i hele Danmark. Og her er så en oplagt mulighed, der vil virke. Derfor er det meget overraskende, at den ikke afsætter de 133 millioner kroner på finansloven, siger Winni Grosbøll.

Før folketingsvalget stillede Venstre i udsigt, at det skulle blive markant billigere at tage færgen til de danske øer. Dengang ville Venstre indføre et såkaldt landevejsprincip.

Det betyder, at det skal koste det samme at sejle med færgen, som det vil koste at køre en tilsvarende strækning i bil.

En analyse, som den tidligere regering fik gennemført i foråret, anslog, at prisen for det vil være op til 281 millioner kroner.

Den tidligere SR-regering pegede på en løsning, hvor man i stedet afsatte 60 millioner kroner i 2016 og derefter 133 millioner kroner om året fremover på at nedsætte billettaksterne.

De penge ville ifølge den daværende regering føre til "markante fald" i billetpriserne, og håbet er, at det kan føre til en halvering af priserne på færgeoverfarten.

Efter valget har transportminister Hans Christian Schmidt (V) dog skabt usikkerhed om, hvor mange penge der rent faktisk bliver afsat til færgebilletter.

Inden valget sagde Hans Christian Schmidt ellers til TV2 Bornholm, at "det er helt klart, vi har sagt, at vi går i gang med landevejsmodellen, og så finder vi en finansiering af det".

Fanø-borgmester Erik Nørreby (V) giver ikke meget for den type udmeldinger.

- Jeg finder det meget bekymrende, når vores egne folketingsmedlemmer siger et, når de skal vælges, og gør noget helt andet, når de er blevet valgt, lyder det fra Erik Nørreby.

Oversigt

    Oversigt