Vækstfonden skyder millionbeløb afsted til kamerapille

Vækstfonden har rundet en halv milliard kroner i udbetalte Vækstlån til iværksættere. 163 unge iværksættervirksomheder har lånt penge til udvikling.

Corporate Health International i Odense har lånt 6 millioner kroner af Vækstfonden, som de ikke ville kunne låne i banken. Virksomheden udvikler kamerapiller, der kan lokalisere tarmkræft. Pillen er på størrelse med en fiskeoliepille og tager 400.000 billeder på sin vej gennem tarmene. Billederne kan vise, om der er kræft eller forstadier til kræft i tarmene.

Screening med en kamerapille giver mindre ubehag for patienterne end en traditionel kikkertundersøgelse via endetarmen.

Vil booste salget

De har endnu ikke omsætning eller soliditet til at låne penge i banken, så Vækstlånet skal bruges til at booste salget og markedsføringen af pillen. 

-Vi har vist, at vores metode virker, og vi har de første kunder. Vi skal bruge lånet fra Vækstfonden til for alvor at sætte skub i både salg og markedsføring, siger Mads Rasmussen, bestyrelsesformand i Corporate Health International og partner i Accelerace.

 

Pillekameraet koster 3400 kr at bruge og bliver destrueret efter brug.
Pillekameraet koster 3400 kr at bruge og bliver destrueret efter brug.

 

2000 dødsfald årligt

Hvert år får over 4.000 danskere konstateret kræft i tarmen, og af dem dør ca. 2.000 af den frygtede sygdom. Det gør den til den tredje­største kræftform i Danmark. Mange patienter kan reddes, hvis sygdommen opdages i tide.

I dag tilbydes alle danskere mellem 50 og 75 år pr. brev en screening for tarmkræft, hvor patienten i første omgang indsender en afføringsprøve.

Men mange patienter – især mænd – deltager ikke i screeningprogrammet, for hvis prøven vækker mistanke om kræft, er næste skridt at få undersøgt tarmen ved hjælp af koloskopi – altså en kikkertundersøgelse, hvor em lillefingertyk slange med et kamera føres op via endetarmen og filmer tarmen indefra. En metode, som både er ubehagelig og smertefuld for patienten.

Kendt på verdensmarkedet

Pillekameraet, der destrueres efter én anvendelse, koster ca. 3.400 kroner og kan anvendes hjemme hos patienten. Den har været kendt på verdensmarkedet i flere år, men anden generation er nu så god, at den er et reelt alternativ. Og bestyrelsesformanden ser store fordele ved iværksætterlånet fremfor investorkapital.

-På det stadie, virksomheden befinder sig nu, giver det god mening at optage et lån fremfor at rejse investorkapital. Vi har omsætning og derfor gode muligheder for at afvikle et lån, og så undgår vi samtidig at skulle hente yderligere kapital fra investorer, forklarer Mads Rasmussen.

Stor efterspørgsel

Siden 2014 har iværksættere og nystartede virksomheder haft mulighed for at sikre finansiering via det særlige Vækstlån til iværksættere fra statens finansieringsfond, Vækstfonden. Lånene kan være vejen til den kapital, der ellers kan være svære at skaffe som ung virksomhed.

-Vi kan tydeligt mærke, at der er efterspørgsel på yderligere finansieringsmuligheder blandt iværksættere med stort potentiale for vækst. Vi har nu udbetalt 529 mio. kr. fordelt på 163 iværksættervirksomheder," siger Christian Motzfeldt, som er direktør i Vækstfonden.

Han mener, at der i den kommende tid vil være en yderligere stigning i efterspørgslen på Vækstfondens særlige Vækstlån til iværksættere.

-Det bobler i iværksættermiljøerne over hele landet, og der er et stort behov for finansiering, der kan medvirke til at gøre gode ideer til god forretning. Udover den halve milliard i udlån har vi givet tilsagn for yderligere 170 mio. kr., og samtidig har vi ansat flere folk for at imødekomme efterspørgslen, fortæller Christian Motzfeldt.

Pilotprojekt på Fyn

Corporate Health International er tysk og amerikansk ejet, men manglede et test- og referencemarked uden for Tyskland og startede derfor en afdeling i Danmark, hvor kliniske undersøgelser af kamerapillen kunne påbegyndes. Den danske afdeling indgår i et tæt samarbejde med OUH og sundhed.dk, hvor man tester produktet. 

Kamerapillen er en del af et pilotprojekt, som Center For Innovativ Medicinsk Teknologi ved Odense Universitetshospital har sat igang. I stedet for koloskopi får 3.000 patienter tilbud om undersøgelse ved hjælp af pillen. 

Odense Universitetshospital, Region Syddanmark, tysk/amerikanske Corporate Health og sundhed.dk står bag projektet, og meningen er, at pillen i fremtiden også skal kunne anvendes til at behandle patienter med andre sygdomme.

Det skal spare patienten for ubehagelige hospitalsbesøg og det økonomisk pressede sundhedsvæsen for mange penge i fremtiden.

 

Oversigt

    Oversigt