Værtshuse kæmper om rygerne

Værtshusene i Odense mister omsætning efter at den rygelov trådte i kraft. Men fantasien og der bliver lavet masser af kreative løsninger i værtshusbranchen for at holde på rygerne.

Nogen kan ikke mærke noget, mens andre værtshuse har mistet en tredjedel af deres omsætning. På Cafe Biografen i Brandt har man ikke mærket den store effekt. Derimod oplevede Den Smagløse en nedgang i omsætningen på 30 procent, og på Carlsens forsvandt 15-20 procent af omsætningen.

Ulovligt rygerum

Men værtshusbranchen er tilsyneladende en kreativ branche, og selvom loven forbyder rygning på restaurationer over 40 kvadratmeter er det langt fra alle, der overholdet loven.

- Vi har indrettet et lille rygerum bagi, hvor vores gæster kan ryge. Det er ikke lovligt, men vi har fået at vide at ingen vil tjekke noget før til næste år, og så kan dette rygerum opretholde vores omsætning ind til da, siger Phillip Dudzinski fra Den Smagløse.

Lovligt herreværelse i det fri

På Cafe Biografen er man også nervøs for at miste kunder, selvom omsætningen har været stabil også efter rygeloven.

- Vi indretter et herrerum foran cafeen hvor rygerne kan varme sig under varmelamper og med gulvtæpper, siger Jørgen Christensen fra Cafe Biografen.

Rygekupe

På Carlsens har de lavet noget der minder om en rygekupe med glasskydedør til et aflukket rum for rygerne. Og på en lang række andre værtshuse i det indre Odense kan rygerne fortsat tænde en smøg i ro og fred uden risiko for at blive smidt ud i kulden.

Glæde hos lille værtshus

Først en gang til næste år vil myndighederne tage fat på loven og undersøge hvilke værtshuse, der overholder kravene der tilllader rygning. Indtil da har nogen værtshuse en fordel i nattelivet.

- Vi opfylder kravene, og her må der gerne ryges, og det kan vi mærke at kunderne er glade for, lyder det fra en tilfreds indehaver af Becks vinstue, Elis Lorenz.

Oversigt

    Oversigt