Valg i Nykredit: Strid om bidragssatser på menuen

I dag afholder Foreningen Nykredit valg på Fyn. Foreningen ejer 90 procent af koncernen Nykredit - landets største långiver - men den er splittet i to fløje. Stridens kerne er de omstridte bidragssatser.

Der er lagt op til et større slagsmål, når Foreningen Nykredit i dag afholder valg til sin højeste myndighed; det 104 mand store repræsentantskab.

Foreningen Nykredit ejer 90 procent af koncernen Nykredit.

Men den er splittet i to fløje.

På den ene side står det etablerede i form af netværket Fælles Fremtid med blandt andre tidligere minister Carsten Hansen i spidsen. 

På den an den side står netværket Consum, en græsrodsbevægelse, som kæmper for lavere bidragssatser.

Stridens kerne er, hvorvidt Nykredit skal børsnoteres.

For spørger man græsrodsbevægelsen Consum, så vil en børsnotering uvægerligt betyde stigende bidragssatser:

- En børsnotering vil betyde, at aktionærerne vil have afkast af deres penge, og det vil få bidragssatserne op, siger Louise Andersen, som er en af Consums fem opstillede kandidater på Fyn.

Hos Fælles Fremtid lyder argumentet fra Carsten Hansen dog, at en børsnotering er umulig at komme udenom.

- Jeg mener, det er nødvendigt, at Nykredit børsnoteres. Det er vigtigt at sikre en god økonomi, hvis vi også fremover skal sørge for, at kunderne kan låne til konkurrencedygtige priser.

Græsrødder med succes

Netværket Consum opstod for halvandet år siden som en reaktion på landets realkreditinstitutters - og herunder Nykredits - stigende bidragssatser.

Siden 2010 er for eksempel Nykredits bidragssats steget med cirka 130 procent for et almindeligt F3-lån. 

Netværket stillede op første gang, da der sidste år var valg på Sjælland og i Sønderjylland. På Sjælland kom ingen af netværkets opstillede ind, mens de seks opstillede i Sønderjylland stormede og besatte alle pladser.

I år er der valg på Fyn og i Nordjylland, og det store spørgsmål er nu, om historien kommer til at ligne den vest for Storebælt eller øst for.

TV 2/Fyn dækker mødet live. Følg med på vores nyhedskanal fra klokken 18 og i vores udsendelse på TV2 klokken 19.30

Oversigt

    Oversigt