Varme hveder, vikingeøl og søsætning: Ladbydragen sejler igen

Sidste år mødte 4000 mennesker op for at se Ladbydragen sejle den første tur i Kerteminde Fjord. Torsdag aften søsættes det 21 meter lange vikingeskib igen.

En ny tradition har fundet vej til Ladby vikingemuseum. Den 14. maj sidste år var første gang, at vikingemuseet søsatte det nye vikingeskib Ladbydragen. Men nu har museet indført, at søsætningen skal afholdes hvert år på Store Bededagsaften. 

Og søsætningen skal selvfølgelig ske i den helt rigtige vikingeånd med bueskydning og vikingeøl. 

- Sidste år var det en verdensomspændende nyhed, at Ladbydragen blev søsat. Der var flere 1000 delinger på Facebook optil, så jeg har ingen idé om, hvor mange der kommer i år. Men vi er bare glade, hvis der kommer nogen. Nu skal vi have gjort det til et årligt familiearrangement, hvor hyggen er i centrum, siger Claus Frederik Sørensen, der er afdelingsleder på Vikingemuseet. 

1000 år gammel drage

Ladbydragen er en tro genskabelse af det vikingeskib, der blev gravet ud ved Kerteminde Fjord i 1935, som man kan se afstøbningerne af i vikingegraven ved museet. I fem år har 30 frivillige hukket, slebet og svedt for at skabe det 21 meter lange og tre meter brede vikingeskib. 

Ladbydragen igen i vandet. Torsdag aften blev den søsat foran et stort publikum.

Skibet blev begravet sammen med en af datidens konger, og forskning peger på, at det kun var samfundets absolutte top, der havde drage-figuren i deres skibsudsmykning. Derudover viser antallet af for eksempel pile også, at det var en af de vigtige vikingekonger, som blev begravet i Ladby.  

En af de frivillige, Jørn Nielsen, er i gang med at fedte lunderne, som skibet skal glide ud i fjorden på, med oksetegl. Foto: Camilla Bøgeholt Lund
En af de frivillige, Jørn Nielsen, er i gang med at fedte lunderne, som skibet skal glide ud i fjorden på, med oksetegl. Foto: Camilla Bøgeholt Lund

- Vikingerne opkaldte især deres skibe efter dyr. Ladbyskibet blev fundet med spiraler ved forstævnen og med pigge ved bagstævnen. Dermed kan man forestille sig en vikingetidsdrage eller lindorm, som de dengang ofte blev omtalt som, fortalte Claus Frederik Sørensen i 2016 i forbindelse med navngivningen. 

Af gode grunde ved man ikke, hvad Ladbyskibet oprindeligt hed, men navnet på genskabelsen blev fundet på baggrund af en konkurrence, hvor i alt 188 forslag var budt ind. Mange bød ind med de sammen navne, og i alt omkring 250 deltog i konkurrencen.

VIKINGETIDEN, CA. 800-1050

Ingen gæster ombord 

Skibet er blevet piftet op med ny maling op til søsaætningen, men der arbejdes også på et stort sejl. Torsdag vil man se den udgave af Ladbydragen, hvor der skal bruges mandekræfter og årer. Men i løbet af sommeren bliver Ladbydragen et skib, der kan sejle ved hjælp af sejl. Sejlet målet 60 m2, og i løbet af foråret og sommeren vil gæster kunne følge processen med blandt andet maling af sejlet. 

Men lige meget hvor godt Ladbydragen sejler, vil det ikke være muligt for gæster at komme til at sejle med den. 

- Vi har nogle logistiske og forsikringsmæssige udfordringer, som vi simpelthen ikke kan løse. Der skal i hvert fald 8-10 rutinerede mand til at sejle skibet. Og vi er jo drevet af frivillige kræfter, som vi ikke vil drive rovdrift på, siger Claus Frederik Sørensen. 

Hvis man vil have sig et glimt af Ladbydragen på vandet, sejler den dog ud hver torsdag omkring klokken 17.00 og 1. og 3. søndag i hver måned klokken 14.30. 

Program for Torsdag den 11. maj 2017

Hele  4.000 mennesker var samlet i Ladby ved Kerteminde, da vikingeskibet Ladbydragen sidste år skulle søsættes for første gang. \nNu  er det igen blevet sæson for sejlads med vikingeskibe, og i Ladby betyder det vikingefest. TV2/Fyns live-reporter, Camilla Bøgeholt Lund var taget med til festen, som bød på vikinge-relateret aktiviteter.

Oversigt

    Oversigt