I det fynske folks tjeneste

Vejbump er fynboernes foretrukne fartdæmper

01:31

Vejbump er elsket af nogen, og hadet af andre - men de er populære i det fynske.

1 af 2

Vejbump er elsket af nogen, og hadet af andre - men de er populære i det fynske.

I hvert fald er de fynske kommuner vilde med at bygge bump, når bilisternes fart skal begrænses.

Det viser vores rundringning til flere af kommunerne.

I Odense, Faaborg-Midtfyn, Assens og Nordfyns kommuner fortæller de til TV 2/FYN, at vejbump er den foretrukne vejforanstaltning.

Og i Nordfyns Kommune oplever de i stigende grad, at borgerne selv opfordrer til, at der etableres et vejbump.

For borgerne i Kappendrup på Nordfyn sukker efter et bump.

- Rigtig meget. Og jeg ved, der har været kæmpet for det rigtig længe, siger Gitte Sørensen, en af beboerne i den lille by.

Bilisterne kører alt for stærkt gennem Kappendrup, så derfor har borgerne henvendt sig til kommunen for at få hastigheden sat ned.

Og det er ikke kun et ønske i Kappendrup.

- Vi får rigtig mange henvendelser på fartdæmpende foranstaltninger igennem mindre bysamfund, og størstedelen - 80 til 90 procent - de vil gerne have bump, siger vejingeniør i Nordfyns Kommune Jane Willander.

Mange flere bump

I Nordfyns Kommune har man allerede omkring 20 bump, men borgerne ønsker sig mindst 30 mere.

Kommunen prioriterer ønskerne ud fra trafiktællinger, hastighed og andre forhold, og det ender ofte, som i flere andre fynske kommuner, med et vejbump.

- Det er jo nok det, der virker mest effektivt i dag. Chikaner og andre foranstaltninger, de er nemmere at komme igennem, uden at man skal sænke farten, siger Jane Willander.

For at undgå at genere borgerne med bumpene, bliver de ikke placeret lige op ad beboelse.

- Vi forsøger i hvert fald at placere dem længst mulig fra huse, fordi det kan give nogle rystelser, og det giver også en del trafikstøj, siger Jane Willander.

Lover ikke nogen bump til Kappendrup

Nordfyns Kommune kan ikke love Kappendrup-borgerne et bump endnu. Og ved nærmere eftertanke er et vejbump hurtigt blevet til tre:

- Jeg vil helt vildt gerne have et lige her ved starten af byen, og så måske midt i byen, så folk bliver tvunget til sagtne farten hele vejen. Og så selvfølgelig et på den anden side af byen også, siger Gitte Sørensen.

Ved du noget? Så send os et tip