I det fynske folks tjeneste

Vejdirektoratet: Masser af buler og bil-skrammer på den fynske motorvej

Vejdirektoratets statistik fanger tilsyneladende under syv procent af dem, der havner på skadestuen, viser nye tal.

Antallet af uheld på Den fynske Motorvej sidste år steg til 244 - det højeste i ti år.

Aldrig tidligere er der sket så mange uheld på den fynske motorvej. Det viser nye tal, som Vejdirektoratet har udarbejdet for TV 2/FYN.

Sidste år registrerede Vejdirektoratet 244 uheld - det er det højeste antal i 10 år, og en stigning på 33 procent siden 2006. I forhold til 2011 er stigningen på 57 procent.

I forhold til 2015 er der en stigning på tre uheld. 

Læs også Ole Birk Olesen vil ikke tage stilling til den fynske motorvej: - Jeg er blot transportminister

Langt de fleste uheld sidste år -  186 i alt - er mindre uheld, hvor der kun er sket materiel skade, og der ikke er optaget politirapport. I 47 af uheldene skete der material skade med efterfølgende poltirapport, mens kun 11 uheld indebar personskade ifølge Vejdirektoratets tal.

Stort mørketal

Kigger man udelukkende på antallet af tilskadekomne, er der ifølge Vejdirektoratet tale om et drastisk fald fra 41 i 2006 til 15 sidste år.

Af de 15, der ifølge Vejdirektoratet kom til skade, kom de 10 alvorligt til skade, mens de fem kun var lettere tilskadekomne. 

Læs også "Elefantoverhalinger": Debat om forbud på den fynske motorvej

Tallene stemmer dog slet ikke overns med den statistik, som Ulykkesanalyse Gruppen på Odense Universitetshospital fører.

Det antyder, at der er et stort mørketal - altså skader, som ikke kommer til politiets eller Vejdirektoratets kendskab.

I april måned offentliggjorde Ulykkesanalyse Gruppen således sin 2016 statistik, der viser, at 219 blev behandlet for skader efter ulykker på Den Fynske Motorvej - altså mere end 14 gange så mange som Vejdirektoratet oplyser.

Det er det højeste tal, Ulykkes Analysegruppen har registreret de sidste seks år.

Af de tilskadekomne kom 36 alvorligt til skade. 

Siden 2005 er trafikken på motorvejen steget med over 40 procent. Dengang kørte der dagligt 42.343 biler på strækningen. I dag lægger den i snit asfalt til 62.550 køretøjer om dagen.