I det fynske folks tjeneste

Velfærdsregningen svinger i kommunerne

Der er stor forskel på velfærdsudgifterne i den enkelte kommune. Eksempelvis koster en ældre borger 88 procent mere i København end i Kerteminde på Fyn.

Regningen for at passe børnene, undervise skoleeleverne og pleje de ældre svinger voldsomt fra kommune til kommune. Det viser tal fra Finansministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Prisforskellene er så store, at der er seks milliarder kroner at hente om året, hvis de dyre kommuner barberer udgifterne ned til landets gennemsnit. Det gælder blandt andet i Glostrup på den københavnske Vestegn. Her koster det dobbelt så meget at passe et institutionsbarn som i midtjyske Billund.

Samtidig koster en ældre borger 88 procent mere i København end i Kerteminde på Fyn, mens udgifterne til hver skoleelev i en anden vestegnskommune, Høje-Taastrup, er 83 procent højere end på Syddjurs.

I den østjyske kommune forklarer den nyvalgte borgmester, Kirstine Bille (SF), at placeringen er opnået ved at skære undervisningstimerne ned.

- Så det er ikke af lyst, men af nød, at vi er landets billigste kommune på skoleområdet. Vi mangler penge til at vedligeholde skolerne og har ikke råd til at sende eleverne på ekskursioner, skolerejser og andre ting, der gør dem til hele mennesker, siger.

Københavns Kommune bruger suverænt flest kroner til pleje af ældre. Vi har flere ældre over 80 år og flere enlige ældre end andre kommuner, og de er dyre, lyder forklaringen fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

- Det er simpelthen for letkøbt, det, ministeriet kommer med. Der er også forskel i service. Vi bringer mad ud hver dag til de ældre, mens andre kommuner bringer vakuumpakket mad ud til 10 dage ad gangen. Jeg er stolt af det, vi har valgt, siger sundheds- og omsorgsborgmesteren.