I det fynske folks tjeneste

Vender tilbage til Fyn: Regeringen nedlægger Skat

Regeringen vil helt nedlægge Skat fra næste år og erstatte det med syv styrelser. Fyn er i spil.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Efter en stribe skandalesager vil regeringen allerede næste år helt nedlægge Skat og erstatte det.

Regeringen vil helt nedlægge Skat fra næste år og erstatte det med syv styrelser - blandt andet på Fyn - med hver deres speciale efter en stribe skandalesager.

Det skriver Berlingske.

Fremtidens skattevæsen skal i stedet bestå af syv styrelser med hver deres specifikke opdrag, specialisering og ledelse.

De syv nye styrelser skal være i drift fra 1. juli 2018 ifølge meldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Han vil præsentere planen tirsdag formiddag med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet.

Skandalesager

Planen kommer efter nogle år, der har været præget af en række skandalesager i Skat og ifølge skatteministeren er problemet med Skat, at alt for mange opgaver er blevet centraliserede:

- Men det har været på bekostning af fagligheden. Det arbejdsområde, som Skat har arbejdet med, har simpelthen været for bredt. Det er ikke noget, nogen har ønsket, men det er det, der kan ske, når man bygger så stort et system op, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Ifølge Berlingske vil det danske skattevæsen komme til at bestå af følgende styrelser ...:

 • ... én med fokus på skattegæld
 • ... én med fokus på told
 • ... én med fokus på ejendomsvurderinger
 • ... én med fokus på motorområdet - herunder betaling af registreringsafgift
 • ... én styrelse med fokus på skatter, afgifter og moms
 • ... én styrelse med fokus på IT og udvikling
 • ... én styrelse med fokus på tværgående administration såsom HR og rekruttering

Fakta om Skat

SKAT blev dannet som led i Strukturreformen i 2005 ved en fusion af det statslige ToldSkat og de kommunale skatteforvaltninger, hvorved man skabte en landsdækkende enhedsforvaltning af skatteadministrationen.

Myndigheden er organiseret i seks forretningsområder og opgaverne løses på 27 lokale skattecentre og 11 toldekspeditioner.

Kilde: Wikipedia

Møgsager hos Skat

 • Skrottet it-system:  Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem). EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.
 • Skatteydernes gæld: EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.  Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige. Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.
 • Svindel med udbytteskat: Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.
 • Ejendomsvurderinger: Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til. Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind. De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.
 • Forvaltning: I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk. Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.
Kilde: Ritzau