Venstre: Dårlig ide at spare på forebyggelse af udsatte børn

Medlem af Børn- og Ungeudvalget i Odense, Bo Libergren (V), mener, det er en dårlig ide at spare på familiebehandlernes område, sådan som det er blevet besluttet i Børn- og Ungeforvaltningen.

Venstres Bo Libergren (V), der er medlem af Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune, er ikke begejstret for udsigten til, at der skal spares på familie- og velfærdsområdet i kommunen.

Der mangler 11,2 millioner kroner på området, og derfor har Børn- og Ungeforvaltningen har besluttet, at pengene blandt andet skal findes gennem besparelser i kommunens familiehuse. Dem, der tager sig af sårbare familier.

To familiebehandlere står i dag frem og fortæller, at de frygter at besparelserne vil ramme de sårbare børn og unge, de er sat til at hjælpe, og de får medhold af Bo Libergren.

- Vi har det synspunkt, at det er en dårlig ide at spare på forebyggelsen over for de udsatte børn.

- Vi har rejst sagen i udvalget. Allerede da vi fik sagen til orientering i, da sagde vi fra Venstres side, at vi var modstandere af forslaget, og nu da vi kan forstå at forvaltningen, på trods af vores råd om det modsatte, vælger at gennemføre forslaget, da rejser vi sagen politisk, siger Bo Libergren fra Folkemødet på Bornholm.

Rådmand undrer sig

Børn- og Ungerådmand i Odense Susanne Crawley (R) kan dog ikke genkende den modstand, Venstres Bo Libergren giver udtryk for. 

- Det undrer mig, Bo, at vi står her på Bornholm, i Allinge, og diskuterer det her, fordi jeg hørte ikke noget forslag fra dig, noget politisk forslag. Jeg hørte, at orientringen blev taget til efterretning, godt nok med din bemærkning, men der var ikke noget politisk forslag, siger Susanne Crawley og tilføjer:

- Når det er sagt, vil jeg også sige, at her er der jo ikke tale om reduktioner eller besparelser. Der er tale om en afdeling i forvaltningen bruger flere penge, end der er budget til. Og når man er en økonomisk ansvarlig politiker, så må man tage sig af det.

- Der synes vi bare ikke, at det skal gå ud over de udsatte børn, når vi har et flertal i Odense Byråd med Peter Rahbæk Juel (S) i spidsen, som mener, man skal bruge fem millioner kroner på at holde en åbningsfest på Odeon (koncerthus, red.). Så tror vi også, man kan finde tre millioner til de udsatte børn, svarer Bo Libergren.

Medarbejderne skal løbe stærkere

I dag bruger familiebehandlerne 30 minutter på transport og forberedende arbejde pr. familie, de kører ud og besøger. Men besparelsen på deres område betyder, at de fremover kun har 19 minutter til det samme arbejde.

Derfor frygter de, at de ikke fremover vil være i stand til at hjælpe de udsatte børn og unge i samme grad.

Men Susanne Crawley mener ikke, forvaltningen kan handle anderledes end det, der er lagt op til i besparelsen på familiebehandlerne.

- Når man er en økonomisk ansvarlig politiker og skal have pengene til at passe, så har jeg to muligheder. Den ene er at se på det, der handler om børnene og familierne, og den anden er at vende mig mod mine medarbejdere og bede dem om at løbe lidt stærkere. Og i denne her situation er det det, vi har bedt dem om at gøre, siger Susanne Crawley.

Ender med tvangsfjernelser

Bo Libergren køber dog ikke rådmandens argument om, at medarbejderne bare skal løbe lidt stærkere.

- Hvis vi troede på, at de kunne det, så ville det jo være fint. Problemet er, at reelt kommer det her til at virke som en rammebesparelse, hvor man mindsker indsatsen over for socialt udsatte børn, og vi risikerer at få endnu flere dyre tvangsfjernelser i stedet, siger Bo Libergren.

Oversigt

    Oversigt