I det fynske folks tjeneste

Venstre laver aftale mod partihop

00:44

1 af 2

Nordfyns Kommune har de seneste fire år haft rekord i partihop. I denne valgperiode har der været ikke mindre end ni partiskift, og nu iværksætter Venstre en plan for at undgå partihop i næste valgperiode.

- Mange vælgere på Nordfyn har da spurgt sig selv de sidste fire år om man nu også kan regne med at dem man stemmer på også er dem man bliver repræsenteret af, siger borgmester i Nordfyns Kommune, Morten Andersen(V).

Derfor laver Venstre nu en intern aftale, der betyder, at hvis et venstremedlem af nordfyns kommunalbestyrelse forlader partiet i den kommende valgperiode, skal vedkommende også forlade kommunalbestyrelsen. Derefter kan partiet selv placere en suppleant i byrådsstolen.

- Det er et signal til vælgerne om, at hvis man stemmer på en venstrekandidat, så er kandidaten medlem af Venstre i hele valgperioden, siger venstreborgmester, Morten Andersen

Aftalen er dog ikke juridisk bindende, og Venstre kan derfor ikke straffe medlemmerne, hvis de trods den underskrevne aftale alligevel skifter parti midt i valgperioden.

- Det sender et signal til vælgerne, men om det også forhindrer partihop er et åbent spørgsmål. Tidligere har politikerne i blandt andet Nordfyn jo ikke været blege for at løbe fra skriftligt indgåede aftaler, siger valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet.

Anja Lund stiller for første gang op til kommunalvalget 19. november i Nordfyns Kommune for Venstre. Hun er glad for den nye aftale.

- Jeg synes, at det giver både borgerne og mig som kandidat noget ro. Vi kan nu gå ud og sige til vælgerne at hvis de stemmer på Venstre, så bliver mandatet i Venstre. Det gør også at vi kan stole på hinanden i partiet, siger byrådskandidat Anja Lund(V).

Et signal uden indhold

I følge grundloven er valgte repræsentanter til Folketing og byråd kun bundet af sin egen overbevisning, og det kan stille valgte byrådsmedlemmer i et dilemma.

- Der er mange byrådsmedlemmer, der får rigtig mange personlige stemmer, og trækker partikolleger med i byrådet. Vælgerne har måske mere stemt på personen eller partiet, og derfor føler mange byrådsmedlemmer sig ikke bundet af det parti der er valgt for, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Hos Socialdemokraterne på Nordfyn har kandidaterne i mange år skulle underskrive en kandidaterklæring, hvor de forpligtiger sig for at arbejde for partiet. Det har ikke forhindret partihop, og derfor kalder partiets spidskandidat Kim Johansen aftalen i Venstre for et signal uden indhold.

- Hvis nogen bliver fornærmet på Venstre eller skifter holdning de næste fire år, så er de først og fremmest bundet af grundloven og i langt mindre grad af en intern aftale i Venstre, siger Kim Johansen(S).

Se TV 2/Fyns valgguide

Ved du noget? Så send os et tip