I det fynske folks tjeneste

Venstre på Fyn: Færre borgmestre - men flere mandater

00:40

Partiet Venstre blev en af valgets tabere - i hvert fald målt på antallet af borgmesterposter. Men faktisk har partiet flere fynske mandater nu end i 2013.

Både i Faaborg-Midtfyn, Langeland og Svendborg må Venstre vinke farvel til borgmesterposten. Og meget tyder på, at partiet heller ikke kan fastholde posten i Kerteminde. 

- Det har været en rigtig dårlig dag for Venstre. Men omvendt en rigtig god dag i de kommuner, hvor de rent faktisk har vundet. Det er lidt ligesom at vinde fire – fem etaper i Tour de France, men klare sig dårligt i det overordnede klassement, siger valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra SDU

Partiet vandt nemlig absolut flertal på Nordfyn, i Assens og Nyborg - og det giver partiet en samlet mandatfremgang på Fyn. Ved valget i 2013 fik partiet 72 pladser i de 10 fynske byråd, og ved valget tirsdag fik partiet 74 mandater. 

- Jeg tror Venstre vil udlægge det sådan: Det er faktisk gået udmærket. Vi har klaret det nogenlunde i gennemsnit på Fyn og holdt skindet på næsen. Til gengæld har vi fået absolut flertal i flere kommuner, og det er jo en stor sejr, siger Christian Elmelund-Præstekær.

 

Lægger man mandattallene sammen for Socialdemokratiet, så har partiet vundet otte ekstra mandater og er gået fra 75 til 83 pladser i de fynske byråd. 

Samtidig er rød blok blevet styrket, da både Radikale, SF og Alternativet har fået flere fynske mandater. Kun Enhedslisten er blevet svækket i den røde blok.

Mest tilbage er det gået for de mange lokal- og borgerlister på Fyn. Samlet set er de gået fra 18 pladser i 2013 til bare tre pladser nu. Tilbagegangen skyldes blandt andet markant tilbagegang for Borgerlisten i Kerteminde og Borgerlisten Langeland. 

Sådan ser partiernes mandattal ud i alle 10 fynske kommuner: 

 

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.