I det fynske folks tjeneste

Verdens første tomatplukkerrobot udvikles på Fyn

Et syddansk konsortium skal i samarbejde med gartneriet Alfred Pedersen og Søn i Odense udvikle verdens første robot til at plukke tomater, som kan blive redningen for dansk tomatavl.

Tomatproduktion foregår hovedsagelig ved håndkraft og det gør produktionen løntung.

Hertil kommer, at den byder på ensidigt gentaget arbejde i varm og fugtig luft. Det gør, at mange - ikke mindst danskere - vælger jobbet som gartneriarbejder fra, og gartnerierne kan have problemer med at skaffe folk.

Årsagen er, at tomater er skrøbelige, planterne er følsomme, de skal løbende afblades og bindes op for at give lys til tomaterne, og inden høst skal det vurderes, om de er klar, oplyser Mads Pedersen, der er CEO hos gartneriet Alfred Pedersen og Søn.

Det har født ideen om at automatisere høsten ved hjælp af en robot.

Arbejdet begyndte for seks år siden hos virksomheden EGATEC i Odense med projektleder Peder Beiskjær i spidsen.

Det videre arbejde foretages af et konsortium, der udover EGATEC tæller virksomhederne Inwatec, Green Food Holding, Senmatic og Designskolen Kolding.

De har netop fået 562.000 kroner til et såkaldt AutomationsBoost fra EUs Regionalfond og Syddansk Vækstforum.

Midlerne rækker til at betale halvdelen af den tid, deltagerne bruger på at komme fra ide til færdigt produkt.

 

Læs også Natarbejde: Robot skal aflaste ansatte med gulvvask

 

Sparsom med oplysninger
Folkene bag projektet er sparsomme med oplysninger om den kommende tomatplukkerrobot, da der rundt om i verden er flere konkurrenter, der gerne vil komme først.

De løfter dog lidt af sløret.

- Tomatplukkeren vil kunne flytte sig fra plante til plante og lokalisere tomatklaser og blade med sensorer og kamerateknologi, forklarer CEO hos EGATEC i Odense, Mads Nychel.

Formålet med tomatplukkerrobotten er, at gøre produktionen af tomater billigere og mere konkurrencedygtig samt at lette gartneriarbejdernes arbejde

 

Læs også Eksportsucces: Robotkomet femdobler omsætningen