Verdensnaturfonden fordobler papegøje-dusør

Verdensnaturfonden går nu ind i sagen om de fire stjålne hyacintaraer fra Odense Zoo. Fonden udlover en dusør på 10.000 kroner.

I marts måned blev der stjålet fire store hyacintaraer fra Odense Zoo. Politiet har ingen spor af gerningsmændene, men tror ikke, at papegøjerne er i landet længere.

De fire papegøjer – to ynglende par, som er truede og særdeles kostbare - blev stjålet fra Odense Zoo i foråret. Ifølge Fyns Politi er tyveriet udført af top-professionelle tyve og sandsynligvis et bestillingsarbejde fra en samler.

- De nye oplysninger bekræfter vores værste anelser. I Danmark har politiet desværre ikke de samme muligheder for at efterforske wildlife-kriminalitet, som man har i andre EU-lande. For eksempel har politiet i dag ikke mulighed for at aflytte telefoner og beslaglægge elektronisk post. Vi håber, at vores dusør – sammen med den dusør som Odense Zoo allerede har udlovet – kan få de pragtfulde hyacintaraer tilbage til Odense Zoo, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Bo Øksnebjerg, til fondens hjemmeside.

Ført ud af landet

Odense Zoo udlovede i forbindelse med tyveriet en dusør på 10.000 kroner til den, der kunne komme med afgørende oplysninger, som kunne afsløre bagmændene bag papegøjetyveriet. Den dusør er altså nu fordoblet til 20.000 kroner.

Fyns Politi efterforsiker fortsat sagen, men tror ikke længere på, at de fire koboltblå araer befinder sig indenfor landets grænser.

- Vi har stadig ikke fundet gerningsmændene, og vi har en formodning om, at papegøjerne ikke er i Danmark længere, siger Ann Kate Pedersen, politikommissær ved Fyns Politi, til TV 2/Fyn. 

Lavere straf i Danmark

Odense Zoo har tidligere sagt, at et ynglende hyacintara-par vurderes til at koste omkring en halv million kroner. Derfor kan de fire stjålne hyacintaraer indbringe op mod en million kroner på det illegale, internationale samler-marked.

Og med tyveriet af de fire papegøjer er den internationale, grænseoverskridende wildlife-kriminalitet for alvor nået til Danmark, påpeger Verdensnaturfonden.

De mener, at Danmark og dansk politi er bagud i bekæmpelsen af alvorlig wildlife-kriminalitet sammenlignet med andre europæiske lande. Den danske strafferamme for wildlife-kriminalitet på maksimalt et års fængsel er således blandt de allerlaveste i hele EU. 

Det vil fonden gerne have lavet om på.

- Derfor har WWF netop fremlagt en såkaldt 'wildlifecrime-pakke', der vil betyde, at Danmark i stedet for en bundplacering kommer på niveau med vores nabolande i bekæmpelsen af organiseret dyresmugling. Vi kræver, at Danmark får samme strafferamme for alvorlig wildlife-kriminalitet som vore nabolande Sverige, Tyskland og Holland. Samtidig skal politiet have adgang til nye værktøjer i bekæmpelsen af de dyre-kriminelle, siger Bo Øksnebjerg.

Indtil videre er Konservative, Radikale, Alternativet og SF positive over for forslaget.

Papegøjerne blev stjålet natten til den 31. marts. En eller flere gerningsmænd skar hul i en plade ind til papegøjernes bur og fjernede de store og kostbare fugle ad den vej.

Oversigt

    Oversigt