Veteran: Sandheden om krig kommer ikke altid frem

Fotoudstilling på Brandts forsøger at skildre krigen fra soldatens synsvinkel. Fantastisk at nogen vil hjælpe med at få sandheden frem, siger soldaten Hans Rasmussen.

Hans Rasmussen fra Odense har været soldat i hele sit voksne liv. Fra han var 18 år og til nu, hvor han er 27 år gammel. Den fynske soldat er taget med TV 2/FYN på museum for at se udstillingen "Krig og fred".  Udstillingen på Brandts 13 i Odense handler om soldater, og historien fortælles ikke kun med de officielle krigsbilleder, men også med fotografier af soldater uden for slagmarken.

- Det er fantastisk, at der er nogen mennesker, der har taget initiativ til at få noget frem, som man hidtil ikke har fået lov til at se, siger Hans Rasmussen.

Udstillingen på Brandts er tilrettelagt i samarbejde med den danske reportagefotograf Jan Grarup, der med udstillingen  ønsker også at formidle soldaternes synsvinkel.

- Det er godt, hvis civile folk får øjnene op for, at der er mere i krig end bare at smide nogle bomber og flytte rundt på nogle brikker på et brætspil, siger den fynske soldat.

Håber det bedste

Hans Rasmussen har personligt betalt en høj pris for sin deltagelse i krigshandlinger i Danmarks tjeneste. Hans Rasmussen er sygemeldt fra Forsvaret på ubestemt tid med diagnosen posttraumatisk stresssyndrom.

- Jeg kommer aldrig til at arbejde som soldat igen, det må jeg ikke. Nu arbejder jeg på at finde ud af, om jeg overhovedet kan have et job. Og det er jo lidt tidligt som 27-årig at stå i den situation. Indtil videre er jeg i behandling hos en psykolog, og jeg håber det bedste for fremtiden.

TV 2/FYN har inviteret Hans Rasmussen med på Brandts for at få en professionel soldats vurdering af udstillingen med krigsbilleder. Kommer fotoudstillingen tættere på sandheden?

- Når der bliver taget billeder af krig bliver der altid filtreret ting fra. Den person, der holder kameraet bestemmer, hvad vi skal se. Der kan sagtens være en anden virkelighed. For eksempel som i Syrien lige nu. Der ser vi bombede ruiner, men hvordan klarer en familie sig i Syrien, hvad sker der med den? Det får vi ofte ikke lov til at se, siger Hans Rasmussen.

Flere blikke på virkeligheden

- Vi er godt klar over, at vi med udstillingen tager fat i noget, som mange mennesker slet ikke forstår. Med mindre man selv er soldat eller man kender en soldat, så aner man intet om, hvad der foregår inde i de mennesker, som er på billederne på udstillingen, siger Marianne Ager, museumsinspektør og kurator på Brandts.

- Derfor gør vi også publikum opmærksom på, at der er flere blikke på den her virkelighed. Der er civilisternes synsvinkel, og så er der dem, der rent faktisk har oplevet krig og konflikter med alt, hvad det indebærer.

Hans Rasmussen er glad for at blive gjort opmærksom på udstillingen, som han synes er vigtig i forhold til at få en debat om, hvad der er sandheden om krig.

- Jeg undrer mig dog over, at udstillingen gør forholdsvis lidt ud af de danske soldater, som er udsendt nu. Der er meget fokus på Anden Verdenskrig og Vietnam-krigen og de verdenskendte ikoniske billeder fra dengang. Det kunne have været spændende at vise flere billeder fra nutiden, for eksempel fra Afghanistan, hvor jeg og mange andre danske soldater har været, siger Hans Rasmussen.

Fotoudstillingen "Krig og fred" på Brandts 13 kan ses frem til den 20. august.

Oversigt

    Oversigt