Vi elsker genbrug - bare ikke i juletiden

Julehandlen er i fuld gang - men ikke i genbrugsbutikkerne. Hver tiende fynbo har købt en brugt ting som julegave.

Der bliver fyldt varer på hylderne, og gaverne bliver pakket ind. I Inspiration i Odense er der kaldt ekstra mandskab ind til den travle julehandel. 

- Om eftermiddagen får vi gerne noget ekstra hjælp i form af nogle pakkepiger. Så klarer vi den bedre der, fortæller butikschef i Inspiration Odense, Margit Bruntse.

Sådan ser billedet ud i mange butikker i disse dage. Men i genbrugsbutikkerne er billedet lidt et andet. I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse, som DBA (tidligere Den Blå Avis) står bag.

Ifølge den er genbrug et hit blandt danskerne, men ikke når det kommer til julegaverne. De skal gerne være spritnye.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På landsplan er det kun hver 20. dansker, som gav en brugt ting som julegave sidste år. Fynboerne og syddanskerne giver dog lidt flere brugte julegaver. DBA's undersøgelse viser, at i Region Syddanmark er det hver tiende, der har købt en brugt ting som julegave inden for det sidste år. De er altså den region, der køber flest genbrugsjulegaver.

I KFUM Genbrug i Odense ser førstedame Ulla Marsling på tendensen med et lidt andet blik. Hun mener, at det er de ældre, som ikke køber genbrugsgaver. 

- Det er mest de unge, der kommer og køber genbrugsjulegaver. De unge giver dem til hinanden, men provokerer måske også lige forældrene ved at fortælle, at man kan godt genbruge ting 

Bange for reaktionen
Hvorfor genbrugsjulegaver ikke hitter forsøger undersøgelsen også at svare på. Og tallene for Region Syddanmark viser, at der er fire grunde, som går igen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Noget kunne tyde på, at det julegavehandlende folk ikke har grund til at frygte modtagerens reaktion. Langt de fleste er nemlig positive overfor en genbrugsjulegave.

Blot en procent blev skuffet, da de fik en brugt julegave.

Det hitter på Fyn
DBA har også lavet en oversigt over de mest populære varer den første uge i december i byerne Odense, Nyborg og Svendborg. Du kan se listen her.  

Populære varer på Fyn

 

Oversigt

    Oversigt