Midtfyns Festival genopstår efter 16 år:

I 2003 lagde Ringe Dyrskueplads græs til den sidste udgave af Midtfyns Festival. Festivalen var død, lød konklusionen. Siden da har flere uden held forsøgt at genføde festivalen. I 2019 genopstår festivalen, men dette års udgave bliver ikke som de andre, forsikrer arrangørerne. I stedet går festivalen tilbage til rødderne fra 1976 og lover nostalgi, sammenhold og folkelighed.

quote Vi er en flok amatører, der laver en festival

Martin Bager Wulff, medarrangør

Så går vi i gang!

Klokken har rundet klokken ti om formiddagen, og en stor teleskoplæsser kører roligt op ad bakken ved Ringe Dyrskueplads. Langsomt løfter den en stak hegn op. De vugger let frem og tilbage, mens maskinen snegler sig frem på græsset. 

Kalenderen skriver lørdag den 18. maj. Om en uge skal den midtfynske plads være transformeret fra græsmark til festivalplads, der er klar til at byde Allan Olsen og (efter planen) 1.600 gæster velkommen. 

- Jeg kunne godt mærke det i maven i går. Uuuhh, det er nu vi går i gang. 

På midten af pladsen står 44-årige Sune Vesterlund Larsen, der er direktør for festivalen. For næsten 43 år siden sad han i en barnevogn på den selv samme plads i Ringe, til sin festival. Hegn, telte og pæle langsomt på vej op rundt om ham.

quote Vi er en flok amatører, der laver en festival

Martin Bager Wulff, medarrangør

- Jeg har været en fast del af festivalen op igennem tiden. Den er noget helt særligt, som er svært at sætte ord på, lyder det fra festivalens direktør.

De seneste to år har han ud over at være far og viceforstander på Ryslinge Efterskole også skudt hundredvis af timer i Midtfyns Festivalen. 

- Det er det hele værd. Nu er der seks dage til, vi åbner, og allerede nu kan jeg sige, at jeg ikke fortryder det, fortæller han.

Se hele indslaget om Sune Vesterlund Larsen, Martin Bager Wulff og Midtfyns Festivalen.

Sune Vesterlund Larsen er langt fra den eneste, der denne lørdag står på en tåget dyreskueplads i udkanten af Ringe. Ved sin side har han størstedelen af festivalens ottemand-store arrangørgruppe. Sammen med en række andre frivillige er i alt 40 mand ved at gøre pladsen klar.

- Vi er en flok amatører, der laver en festival, forklarer Martin Bager Wulff, som også er en del af festivalens bestyrelse. 

Midtfyns Festivalen har ikke nogen stor virksomhed bag sig. I stedet bliver det drevet på foreningsbasis. 

- For mig er det en måde at få familiearven til at fortsætte. De skal ikke have lov til at lave en Midtfyns Festival igen uden en Wulff, fortæller han og tilføjer:

- Min farfar var med til at starte den første festival, min far var med til de fleste Midtfyns Festivaler, og jeg var selv med i en barnevogn i 1992. 

Nu står han ligesom Sune Vesterlund Larsen og observerer, hvordan dyrskuepladsen igen bliver omdannet til festival. 

Kromand med et cirkustelt

"Vi har en kromand med cirkustelt."

Sådan lyder det i Lasse og Mathildes folkesang ”Fyn er fin” fra 1980.

- Det er definitionen på, hvordan det er opstået, forklarer Martin Bager Wulf.

Cirkusteltet blev første gang rejst på dyrskuepladsen i september 1976 af kroparret Peter og Nina Færgemann. De havde igennem flere år haft en række folkelige kunstnere på besøg i deres kro i Ryslinge. Derfor besluttede parret at samle 1.600 gæster til den første udgave af Midtfyns Festival i midten af 70'erne.

Første udgave af festivalen i Ringe resulterede i et underskud på 70.000 kroner. Alligevel fortsatte kroparret med at drive projektet frem.

Succesen kulminerede i 1989, hvor 63.000 gæster havde indtaget dyrskuepladsen i Ringe for blandt andet at høre Tracy Chapman. Dermed var festivalen det år foran Roskilde Festival og Danmarks største festival.

quote Den er død (Midtfyns Festival, red.)

Arne Jakobsen, formand i Nørre Lyndelse / Søby håndboldklub, 2006

Men herefter begyndte det så småt at gå den forkerte vej for Midtfyns Festivalen.

I 1991, kort efter den femtende udgave af festivalen, dør Peter Færgemann kun 44 år gammel. I stedet driver hans kone Nina Færgemann festivalen videre i ti år, inden hun sælger den til fodboldklubben OB i 2001.

Efter to år med underskud sælger Odense Boldklub i december 2003 festivalen videre til Knud Bjerre, en investor fra Skive.

Besøgtal til Midtfyns Festival

- Jeg ser et stort potentiale i den (festivalen, red.), og jeg tror, vi over nogle år kan udvikle den til at blive Danmarks største festival, sagde han i den anledning.

Kun to uger før festivalens start i 2004 må Knud Bjerre begære den konkurs.

I 2006 gør tryllekunstner Henrik Malmkjær et forsøg på at genoplive festivalen,

- Hvordan har du penge til det her, spurgte TV 2/Fyn ham den gang.

- Det er så det, jeg ikke vil svare på, sagde en grinende tryllekunstner og tilføjede:

- Det er en privat sag.

Men det endte i en skuffelse, for pludselig var Henrik Malmkjærs penge tryllet væk.

- Den er død, konkluderede Arne Jakobsen, den daværende formand i Nørre Lyndelse / Søby Håndboldklub, der som frivillige var engagerede i festivalen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det seneste bud på en Midtfyns Festival kom fra Midtfyns Efterskole, der købte navnet og afholdte en festival for 400 efterskoleelever i 2013.

- Vi får skabt en fantastisk dag, hvor de unge kan mødes i musikkens tegn, forklarede musiklærer Mark Elkjær fra Midtfyns Efterskole dengang.

Men ikke siden 2003 har Midtfyns Festivalen altså været tilbage på Dyrskuepladsen i Ringe. Det bliver der ændret på nu.

quote Kan I sørge for nogle langtoppe?

Frivillig på Midtfyns Festival

Teleskoplæseren har kørt rundt i mere end en time nu. Og rundt om på pladsen er de frivillige så småt ved at have rejst metalhegnet.

- Vi skal lige have spændt det sammen, siger en frivillig.

Og mens solen så småt er ved at bryde igennem tågen, løber holdet ind i dagens første problem.

- Kan I sørge for nogle langtoppe? lyder det fra en frivillig.  

Spørgsmålet er rettet mod Sune Vesterlund Larsen og Martin Bager Wulff. De to kigger på hinanden og skuer så udover pladsen igen. 

quote Selvom jeg står som direktør af festivalen, så vil jeg aldrig være for fin til at give en hånd med.

Sune Vesterlund Larsen, direktør, Midtfyns Festival

- Hvad fanden gør vi så? Der må være nogle tømrer her i byen, konkluderer direktøren. 

- Det kunne også være noget, man kunne købe for 100 kroner i Jem og Fix, siger Martin Bager Wulff. 

De to bliver afbrudt. 

- Ellers skal jeg lige køre hjem og hente én. Der er ti kilometer, siger en frivillig.  

Og på den måde kan hegnet alligevel blive sat op kun en uge inden festivalen slå dørene op. 

- Det er altafgørende med frivillige. Festivalen skal starte indefra med lokale kræfter og opbakning. Det er måske den eneste reelle chance for at puste liv i Midtfyns Festivalen igen, mener Sune Vesterlund Larsen.

Et andet sted på pladsen bliver hans opmærksomhed ledt hen på teleskoplæsseren. Flere af fødderne til hegnet er væltet af pallen.

Sune Vesterlund Larsen og Martin Bager Wulff er ikke for fine til at løfte med de andre frivillige. 
Direktøren og Martin Bager Wulff iler hen til pallen og går i krig med at sætte hegnsføderne tilbage på pallen. 

- Selvom jeg står som direktør af festivalen, så vil jeg aldrig være for fin til at give en hånd med. Vi er på lige fod allesammen, forklarer Sune Vesterlund Larsen. 

En anden verden

Allerede i 2004 begyndte Sune Vesterlund Larsen at bakse med tanken om en genfødsel af festivalen. Og i april 2018 blev arbejdet officielt. 

- Over morgenmaden fortalte han, at han havde sendt en pressemeddelse om festivalen, fortæller direktørens kone, Kim Grandjean Mathiassen. 

- Jeg vidste godt, at han havde drømmen. Men at det lige pludselig var gået fra tanke til handling, den var jeg slet ikke med på, lyder det fra hustruen. 

- Når man ser ham og det drive, han har, så bliver man lidt smålun på sin mand igen, griner hun og fortæller, at lysten også ses i resten af styregruppen. 

quote Jeg vidste godt, at han havde drømmen. Men at det lige pludselige var gået fra tanke til handling, den var jeg slet ikke med på

Kim Grandjean Mathiassen

Direktøren mindes selv den gamle festival med positive tanker. 

- Festivalen gav et pusterum. Det at gå ind igennem hegnet, det var som at komme ind i en anden verden, forklarer han. 

De spiller blandt andre på Midtfyns Festival 2019

Derudover husker Sune Vesterlund Larsen også det fællesskab, der var omkring festen; det samme fællesskab, som han prøver at genskabe nu. 

- Vi havde et lokalt sammenhold. Så når jeg gik op for at bestille en øl, så var det en af forældrene fra sportsklubben, der skænkede. Det var det, festivalen kunne. Og da festivalen forsvandt i 2004, så var der det savn, fortæller han. 

Inspirationen til årets Midtfyns Festival skal findes i Peter Færgemanns oprindelige festival fra 1976. Derfor fylder frivillighed og nostalgi meget i festivalen. 

- Det er sådan her, man skaber en festival fra bunden, konkluderer Martin Bager Wulff.

Han bliver suppleret af Sune Vesterlund Larsen:

- Noget af det, jeg har kunnet mærke tidligere, det er ved at blive samlet igen. Selvfølgelig i mindre målestok, men det er noget af det samme, som vi puster til. 

Iføgle direktøren kan festivalen noget andet end de andre fynske festivaler. 

- Vi tror, savnet fra Midtfyn ikke er blevet mættet af andre fynske festivaler, selvom der er mange af dem. Vi tror, der er en plads til den her festival, forklarer han. 

quote - Så er der jordbærtærte

Kim Grandjean Mathiassen

Først på eftermiddagen har solen vundet over tågen, og pladsens første telte er på vej til dyrskuepladsen.

Rundt om er hegnet så småt ved at omkranse græsmarken. 

quote Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs

Martin Bager Wulff

- Der er jordbærtærte, råber Kim Grandjean Mathiassen, og de frivillige stimler sammen  foran kennelklubbens foreningshus, der altid har ligget ved dyrskuepladsen. 

Imens kan Sune Vesterlund Larsen og Martin Bager Wulff kigge udover den plads, der i weekenden skal danne ramme om den første Midtfyns Festival i 13 år. 

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var nervøs, forklarer Martin Bager Wulff og tilføjer:

- Der er virkelig mulighed for, at den her plads kommer til at skabe en stemning, som en festival ikke har skabt i ufattelig mange år. 

Og stemningen på årets festival er det eneste holdet bag i første omgang fokuserer på.

- Visionen hedder Midtfyns Festival 2019. Derefter må vi sætte os sammen og kigge på, hvad visionen hedder fremadrettet, understreger Martin Bager Wulff.

 

muted

Webdok af

Olav Fonager og Kasper Skov Nørmark