19-årige Kia brød tavsheden: - Det er helt klart tabubelagt at være ensom

Hver tredje dansker synes, at det er svært at tale om ensomhed. 19-årige Kia Holmberg rakte ud og søgte veninder i facebookgruppe.

19-årige Kia Holmberg har siden folkeskolen følt sig ensom. En følelse, der stadig følger hende i hverdagen på gymnasiet.  

- Jeg mistede mine tætte veninder i folkeskolen, fordi vi voksede fra hinanden. Efter det gik det op for mig, at jeg var rimelig ensom. Jeg følte mig meget alene, især fordi jeg ikke havde nogen at dele ting med, fortæller Kia Holmberg. 

I april besluttede hun sig for aktivt at gøre noget ved problemet. I facebookgruppen "Find en veninde #dueraldrigalene", skrev hun et opslag, hvori hun åbnede op om sin ensomhed. 

Facebookgruppen er en privat gruppe, hvor man aktivt kan lede efter veninder i ens område. I skrivende stund har gruppen over 19.000 medlemmer. 

I Kia Holmbergs opslag skrev hun blandt andet: 

- Gymnasiet har desværre ikke givet mig den veninde(gruppe), som jeg håbede på og som jeg savner. Derfor prøver jeg lykken her.

Brød tavsheden 

I opslaget søgte Kia Holmberg aktivt efter nye veninder, og dét var noget, der krævede tilløb.

- Jeg var nervøs og spændt. Jeg var nervøs for, om der overhovedet var nogen, der ville skrive til mig. Jeg var usikker på, om folk nu ville synes, at jeg var spændende nok, siger hun og fortsætter:

- Ensomhed er jo ikke rigtig noget, man taler om normalt. Det er helt klart tabubelagt at være ensom. I hvert fald på gymnasiet. 

Men selvom det for Kia Holmberg var nervepirrende at italesætte sin ensomhed, beskriver hun det også som en lettelse at tage sagen i egen hånd og gøre noget aktivt.  

quote Jeg tror, at der er mange flere end man regner med, der går rundt og føler sig ensomme

Kia Holmberg

Og opslaget på Facebook skulle også vise sig at bringe gode ting med sig. 

- Efter mit opslag er der faktisk mange piger, der har kontaktet mig, og jeg har også været ude og gå en tur med en enkelt af dem. Det har været en god oplevelse, siger hun.  

Kia Holmberg oplever, at der generelt er kommet mere opmærksomhed på problemet.

- Jeg synes det er en rigtig god ting, at der er kommet meget mere fokus på ensomhed. Især fordi jeg tror, at der er mange flere end man regner med, der går rundt og føler sig ensomme, siger Kia Holmberg. 

Svært at tale om ensomhed

Det er ikke kun for Kia Holmberg, at det kan være svært at italesætte ensomhed. 

En undersøgelse foretaget af Voxmeter for Røde Kors viser, at 60 procent af danskerne ville ønske, at andre var bedre til at tale med dem om ensomhed. 

Samtidig synes hver tredje dansker, at det er svært at spørge andre, om de er ensomme.

Og det er en skam, mener Sofie Mogensen, der er næstformand i frivilligeorganisationen Ventilen Odense. Hun kan godt genkende den tendens, som Røde Kors belyser. 

- Jeg oplever, at det er svært for mange unge at tale om ensomhed, fordi det får dem til at føle sig forkerte. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi som organisation hjælper med at fjerne det tabu, der er omkring ensomhed, siger Sofie Mogensen. 

Hvad er Ventilen Odense?

Røde Kors' undersøgelse viser også, at hver tredje dansker er i tvivl, hvorvidt det er ubehageligt at blive spurgt, om man er ensom. 

Sofie Mogensen mener ikke, at ensomhed bør være et tabu. Derfor opfordrer hun unge mennesker til at søge hjælp, hvis de mangler sociale relationer. 

- Ensomhed rammer ikke én speciel type. Det kan være alle, der oplever at føle sig ensomme, fortæller hun og fortsætter:

- Vi oplever heldigvis, at flere af dem, der kommer til os, ender med at opbygge sociale relationer til hinanden. Nogen af dem fortæller også, at de ses udenfor tilbudet hos os.

Sofie Mogensen er næstformand i Ventilen Odense, der også oplever, at ensomhed er svært at tale om.
Fotograf: Fotograf og redigering: Simone Kyed Jeppesen

Corona forværrer problemet 

Trods den positive respons på hendes opslag, oplever Kia Holmberg, at det for tiden er særlig svært at knytte sociale bånd til andre.

- Det har været sværere under corona, fordi jeg har været hjemme. Det har også gjort, at jeg ikke har oplevet det samme sociale liv ude på gymnasiet, siger hun og fortsætter:

- Og selvom jeg fik mange tilbagemeldinger på mit opslag i facebookgruppen, så har corona betydet, at vi ikke har kunnet lave meget andet end at gå en tur sammen. 

Nu håber Kia Holmberg bare, at fremtiden bringer flere fysiske møder og potentielt nye veninder med sig. 

Indtil da vil hun råde andre ensomme unge til at tale åbent om deres følelser. 

- Jeg tror bare man skal prøve at finde roen i, at man bliver ensom af og til, siger hun og fortsætter: 

- Og så skal man bare prøve at springe ud i det, for eksempel i sådan nogen grupper her. Der er ikke noget at miste, og der er mange i samme båd, der har det ligesom dig. 

Er du ensom?

Oversigt

    Oversigt