Vikingemuseum vil bygge ny stor vikingehal

En stor vikingehal, som arkæologer har fundet på toppen af Munkebo Bakke, skal rekonstrueres på den nyindkøbte jord ved Vikingemuseet Ladby.

På marken ved siden af Vikingemuseet i Ladby skal den store vikingehal genopføres. Vikingehallen skal stå som en kopi af en vikingehal, der er fundet på Munkebo Bakke.

Arkæologiske udgravninger på Munkebo Bakke i sommeren 2017 viser, at der i år 950 blev opført en stor vikingehal med forsvarsanlæg på stedet.

En mulighed er, at det er Ladbykongens efterfølger, der har slået sig ned på bakken.

Vikingehallen var beskyttet med palisader, og den har været et markant magtsymbol - strategisk beliggende til at overvåge handelsruterne i Odense og Kerteminde Fjorde.

Museum bliver 4,8 hektar større

Vikingemuseet Ladby har købt jord af naboen og udvider nu med hele 4,8 hektar. Det giver mulighed for en lang række nye aktiviteter.

Det betyder blandt andet også en 26 meter lang rekonstruktion af vikingehallen, der skal opføres ved Ladby. Det fortæller Claus Frederik Sørensen, afdelingsleder for Vikingemuseet Ladby.

- Vi har planer om at opføre en kopi af vikingehuset fra Munkebo Bakke - et såkaldt trelleborghus, siger Claus Frederik Sørensen.

Vikingehallen skal på samme måde som vikingeskibet Ladbydrage opføres af frivillige.

Bygningen og søsætningen af vikingeskibet Ladbydragen har trukket mange besøgende til Vikingemuseet Ladby. Det skal byggeriet af en ny stor vikingehal nu også gøre.

- Bygningen af Ladbydragen har være et fantastisk projekt - både får de frivillige, der har bygget det og for publikum, der året rundt har haft mulighed for følge processen. Og det håber på, at vi kan få gang i igen, siger Claus Frederik Sørensen.

De indledende arbejder begynder allerede efter sommer.

Nye tiltag allerede næste år

Allerede i løbet af foråret vil museet sætte nye tiltag i gang for museets gæster.

Der vil de kunne opleve et levende kulturlandskab ned mod fjorden, forbedret tilgængelighed i form af blandt andet flere p-pladser og bedre stiforløb og udvidet formidling af især det rekonstruerede vikingeskib.

På det nye område vil der også blive arrangeret en række nye events og aktiviteter.

Tegninger over planerne

Den nye vikingehal er ikke tegnet ind på oversigten, men den kommer til at ligge mellem madpakkehuset og aktivitetsområdet.

 
 
Nu skal en 26 meter lang rekonstruktion af vikingehallen opføres ved Ladby, fortæller Claus Frederik Sørensen, afdelingsleder for Vikingemuseet Ladby.

 

Det nye Vikingemuseet Ladby

Oversigt

    Oversigt