Minister trækkes ind i sag om lægefusk: Politikere vil stoppe læger, der svindler økonomisk

Flere politikere vil undersøge muligheden for at tage autorisationen fra læger, der svindler økonomisk. Det gør man i Sverige og i Norge. Men ikke i Danmark. Det sker efter afsløringer fra TV 2 Fyn.

Sagen om svindel med regninger lander nu på sundhedsminister Magnus Heunickes (S) bord.

I går kunne vi på TV 2 Fyn fortælle, at lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen fra Svendborg ikke blot har svindlet for op mod 1,8 millioner kroner over en årrække ved hjælp af regninger for fiktive behandlinger. Den ene af lægerne, Jette Aaen, har også flere gange været kritiseret for dårligt lægearbejde og har været sat under skærpet tilsyn for at udgøre en risiko for patientsikkerheden.

quote Når man har svindlet med borgernes penge, og samtidig har været under skærpet tilsyn, mener jeg, det er dybt kritisabelt, at man kan blive ved.

Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

De to læger har fået frataget retten til at drive egen praksis og udskrive regninger. Men de har stadig deres læge-autorisation og kan derfor fortsætte med at arbejde som læger - for eksempel i lægevagten eller på en anden klinik.

Styrelsen for Patientsikkerhed skeler nemlig ikke til økonomisk svindel, når de tager stilling til, om en læge skal beholde sin autorisation eller ej. 

Men efter TV 2 Fyns afsløringer mener flere politikere, at de danske regler bør laves om.

- Når man har svindlet med borgernes penge, og samtidig har været under skærpet tilsyn, mener jeg, det er dybt kritisabelt, at man kan blive ved, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Hvis man har øjnene rettet mod nogen, der gør sig uheldigt bemærket på enten det faglige eller det økonomiske område, er man nødt til at kigge hele vejen rundt, siger hun.

Det samme mener formanden for Sundhedsudvalget, Venstres Jane Heitmann. Efter at have læst TV 2 Fyns artikler om sagen har hun stillet flere spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke. 

- Sagen fra Svendborg er dybt bekymrende. At en læge både tilsyneladende kan svindle økonomisk og samtidig gennem adskillige år være i myndighedernes søgelys for ikke at leve op til gængs faglig standard, siger Jane Heitmann.

- Vi er nødt til at få afdækket, om der er brug for, om vi skal indrette autorisationslovgivningen på en anden måde end i dag og om det kunne give mening at ændre lovgivningen som den er i Norge. 

Fire læger stoppet i Norge

Hvis sagen var opstået i Sverige eller Norge, havde de to læger fra Svendborg måske ikke kunnet fortsætte. For her fjerner man autorisationen fra læger, der bedrager økonomisk.

- Sundhedspersonale gives særskilt tillid på vegne af fællesskabet og forvalter fællesskabets penge. Systemet er afhængig af, at denne tillid ikke misbruges. Derfor giver loven mulighed for, at sundhedspersonale kan få frataget autorisationen på grund af økonomiske forhold, skriver statssekretær Erlend Svardal Bøe fra Helse- og omsorgsdepartementet i Norge i en mail til TV 2 Fyn.

Det sker i sager hvor læger eller andet sundhedspersonale har snydt for høje beløb eller hvis svindlen har stået på længe eller er sket gentagne gange. Ofte handler det om at der begås fiktiv journalføring. I hele 2019 og 2020 mistede fire norske sundhedspersoner sin autorisation som et resultat af det, som de i Norge refererer til som en værdighedsregel. 

- Der er brug for en diskussion af, om vi også skal have et værdighedskriterie, fordi det er helt afgørende, at der er tillid mellem patient og læge. 

"Går ikke ud over patienterne"

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at stille op til interview om sagen.

Tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Schmidt forsvarer den danske model.

- Jeg synes, det er to spor. Selvfølgelig skal man ikke lukke øjnene for svindel. Men det handler om patienternes sikkerhed. Og det er jo ikke sikkert, at det går ud over patienterne, at en læge rapser i kassen, siger hun.

Den forklaring giver Jane Heitmann dog ikke meget for. 

- For mig er det helt afgørende, at man som patient kan have tillid til den læge, man sidder overfor. Og jeg forstår godt, hvis der er patienter derude, der finder det svært at have tillid på baggrund af den her sag, siger hun.

Vi ville gerne have interviewet sundhedsminister Magnus Heunicke om sagen. Via sin presseafdeling oplyser ministeren, at han kigger på sagen, men først vil udtale sig, når han har besvaret spørgsmålene fra Jane Heitmann.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Jette Aaen. Hun fortæller, at hun ikke har noget at tilføje.

Lægeklinikken i Svendborg har fortsat cirka 2000 patienter tilknyttet. Og de to læger behandler altså stadig patienter hver dag indtil september, hvor klinikken skal være afhændet.

Derfor skriver vi navnene på lægerne

Oversigt

    Oversigt