Træklatring og mountainbike: Idræt skal hjælpe veteraner tilbage til livet

Hen over et par dage har cirka 25 veteraner kunnet prøve kræfter med forskellige idrætsaktiviteter på Vildmarkscamp i Svanninge Bjerge.

Søren Andersen trækker i selen og gør sig klar til at klatre op ad de lange stammer, indtil han fra trækronerne kan spejde ud over Svanninge Bjerge.

Han er veteran og har været udsendt til Balkan, hvilket har givet ham psykiske udfordringer. Sammen med 24 andre veteraner har har siden torsdag deltaget i Danmarks Idrætsforbunds (DIF) Vildmarkscamp, hvor formålet er at få veteraner inkluderet i idrætslivet, så de kan komme tilbage til en normal hverdag.

- Det gør, at jeg får brugt min krop, får en masse positive oplevelser, og det er rigtig fantastisk, når vi har været ude i naturen, siger Søren Andersen.

Søren Andersen (th) nød at være sammen med ligesindede på DIF Vildmarkscamp.
Søren Andersen (th) nød at være sammen med ligesindede på DIF Vildmarkscamp.
Foto: Alex Syrik

På hjemmebane

Ifølge opgørelser fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd angiver hver femte veteran, at de har fået større eller mindre varige mén af udsendelse - enten fysisk eller psykisk

For flere af deltagerne på weekendens vildmarkscamp tæller det f.eks. PTSD, angst eller depression, og campen fungerer som en del af rehabiliteringen.

- Det skal styrke dem i dagligdagen at samles i et fællesskab, hvor de kan være aktive og glade sammen og mødes med andre veteraner, der her lignende historier. Det er en øvelse i at træde ind i fællesskabet, siger Rune Oland Tanggaard, der er projektchef i DIF.

Fire gange om året de seneste elleve år har DIF afholdt den slags arrangementer, men for Søren Andersen, der har klatret sig til tops de grønne omgivelser, er det første gang, han er med.

- Fællesskabet med de andre veteraner kommer hurtigt. Der er plads til at være, som man er, og vi giver hinanden rum og forstår hinanden på en anden måde, siger han og tilføjer:

- Det giver en masse ro at være væk fra støj, og i naturen er vi ligesom på hjemmebane, kan man sige.

Fra safezone til foreningsliv

I løbet af dagene har veteraner både været på mountainbiketur, klatret i træer, kunnet sejle i kajak og deltaget i andre idrætsaktiviteter. 

Som en del af DIF Soldaterprojekt er der blevet oprettet såkaldte Safe Zones rundt omkring i landet, hvor man som skadet veteran kan møde op og dyrke forskellige idrætsgrene. 

- Det er et sikkert sted at dyrke idræt, så de på længere sigt kan komme ud og dyrke idræt med du og jeg, siger Rune Oland Tanggaard.

Der er lavet gode overblik til veteranerne, så de kan se, hvor de kan dyrke forskellige foreningsidræt.
Der er lavet gode overblik til veteranerne, så de kan se, hvor de kan dyrke forskellige foreningsidræt.
Foto: Alex Syrik

Håbet med vildmarkscampen er, at veteraner som Søren Andersen bliver inspireret til at komme ud og danne nye relationer i foreningslivet og få et liv, der er mindre præget af de psykiske mén fra tiden som soldat.

- Jeg synes, det er et godt initiativ. Det appelerer lidt mere til vores natur at komme ud og køre mountainbike i stedet for at spille fodbold. Det er absolut noget, jeg kan tage med mig hjem, fortæller Søren Andersen, da han er sikkert ned på jorden igen efter en tur i trætoppen.

DIF Soldaterprojekt indgik i efteråret et usædvanlig samarbejde med OB, Odense Bulldogs og Odense Kommune for at hjælpe veteraner med at finde arbejde.


Oversigt

    Oversigt