Villy Søvndal har lagt de dårlige vaner på hylden

Sundhed er en topprioritet for Villy Søvndal, der på egen krop har erfaret værdien af et godt sundhedssystem.

Sundhed er en af mærkesagerne for den tidligere SF-formand Villy Søvndal, når han næste år stiller op til regionsrådet i Region Syddanmark.

Den forhenværende udenrigsminister blev ramt af en blodprop i hjertet for tre år siden, og det gav ham et spark bagi, forklarer han.

- Jeg har ikke røget siden 22. oktober 2013. Jeg har egentlig heller ikke haft så meget lyst til det. Det spark, man får, hjælper en til at lade være, siger Villy Søvndal.

Ud over at kvitte cigaretterne dyrker han også regelmæssig motion.

- Jeg løber tre-fire kilometer tre gange om ugen og cykler 20 kilometer et par gange om ugen. Jeg nyder det fantastisk meget, siger Villy Søvndal.

Det er hans egen oplevelser med sundhedsvæsenet, der har gjort, at sundhed er en topprioritet, fortæller han.

Efter sit exit fra dansk politik for tre år siden var han umiddelbart indstillet på, at tiden nu skulle bruges hjemme på landejendommen med familien og dyrene ved sin side.

- Jeg kiggede på mine får, mine høns, min køkkenhave og naboerne. Men som tiden gik, fik jeg lyst til lidt større udfordringer, og derfor besluttede jeg at stille op, siger Villy Søvndal.

Han fortæller, at tanken om at vende tilbage til politik gradvist er modnet over de seneste par måneder.

Da han fredag formiddag klokken lidt i elleve trådte ind i Lille Sal på Kolding Bibliotek til pressemødet, havde han en god fornemmelse i maven.

 - Det er jo som en gammel cirkushest. Når savsmuldet er der, så får man lyst til lige at tage en runde, siger Søvndal, der er nyklippet og iført grå habitjakke.

Han mener, der er brug for en "oprydning" i regionsrådet, der har været præget af skandalesager.

Et eksempel er sagen om tidligere regionsrådsformand Carl Holst og anklagen om, at han brugte en embedsmand til at føre valgkamp for sig.

Også sagen om det hollandske ambulanceselskab Bios har sat pletter på regionens omdømme, lyder det fra Søvndal.

Fire mandater skal flyttes, hvis det nuværende borgerlige flertal skal erstattes af et rødt flertal.

Det er ikke urealistisk, lyder det fra Søvndal, som ikke afviser at samarbejde med Dansk Folkeparti.

- Primært ønsker jeg selvfølgelig et rent flertal til venstre, men det er klart, at jeg ikke udelukker nogen i et samarbejde, siger Søvndal.

Spørgsmål: Går du efter at blive formand for regionsrådet?

- Det har jeg ingen som helst forestilling om. Nu skal vælgerne afgive deres stemme. Så må vi sætte os sammen og finde ud af, hvad der kan lade sig gøre, siger han.

Oversigt

    Oversigt