I det fynske folks tjeneste

Vinden varmer julestegen

Foto: Ole Holbech

Når fynboerne juleaften sætter flæskesteg og juleand i ovnene, så kan de glæde sig over, at blæsevejret gør julemaden klimavenlig.

Det blæser så godt juleaftensdag, at rundt regnet hele Danmarks samlede elforbrug dækkes af strøm fra vindmøller, viser ny prognose. Så når juleanden og flæskestegen skal i ovnen, bliver den ganske klimavenlig.

Ifølge tallene fra Energinet vil produktionen af el fra vindmøllerne kunne dække op mod 100 procent af Danmarks elforbrug juleaften, netop som vi står i køkkenet og braser og steger.

Læs også Indvies i dag: Verdens vildeste testanlæg til vindmøller

- Det bliver desværre ikke hvid jul i år, men det bliver en grøn og klimavenlig jul med hjælp fra vores vindmøller. Julemaden bliver helt sikkert tilberedt med kærlig hånd i aften, men den bliver også krydret med en god portion vedvarende energi fra de danske vindmøller, siger en fynskvalgte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Dette års klimavenlige andestegning ligger sig i slipstrømmen af den grønne omstilling generelt. Nemlig at de vedvarende energikilder stod for godt 31 procent af vores samlede energiforbrug sidste år.

Du kan følge energiforbruget og vindmøllernes produktion af strøm på energinet.dk.

Fakta

  • Elforbruget juleaften vil toppe før spisetid, hvor der er gang i komfurerne med ca. 5000 MW.
  • På det tidspunkt vil vindmøllerne - ifølge prognoserne - producere mellem 3700-3800 MW.
  • Gennemsnittet for vindproduktionen hele døgnet den 24. december ligger på mellem 3400 og 3500 MW.
  • I 1996 lå andelen af vedvarende energi til vores elproduktion på 6 procent. Sidste år lå det tal på 60 procent, viser tal fra Energistyrelsen.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.