I det fynske folks tjeneste

Vivis rygeost med portvinsblommer og fire andre opskrifter

En af opskrifterne kantineleder Vivi Larsen anbefaler er denne med valnødde-blommekompot.

00:18

De fem opskrifter kantineleder Vivi Larsen anbefaler.

1 af 2

Der findes utallige opskrifter med rygeost. TV 2/Fyns kantineleder giver her sine bud på, hvordan rygeosten kan serveres.

Mange fynboer smæsker sig gerne i den fynske specialitet rygeost. Et kig gennem seernes yndlingsopskrifter viser, at langt de fleste nyder den rørt sammen med cremefraiche og purløg med frisk rugbrød under.

Den tidligere fødevareminister og nuværende rygeostambassadør Dan Jørgensen (S) spiser den helst rørt sammen med hytteost og laks. En anden i TV 2/Fyns rygeost-hær, Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), spiser den helst ikke. Han er laktoseintolerant, men forstår alligevel at kaste sig ind i kampen for at redde en fynsk madvare, hvis den er truet af udryddelse.

Læs også Derfor slår TV 2/Fyn et slag for rygeosten

TV 2/Fyns kantineleder, Vivi Larsen, der til dagligt laver mad til omkring 50 mennesker, ifører sig forklædet i rygeostens navn og giver her sine fem bud på, hvordan rygeosten skal serveres.

Vi kan i øvrigt hilse at sige, at retterne smager fortrinligt - også for rygeost-begyndere.

Læs også Sådan får du rygeost i en københavner ...

Rygeost med valnødde-blommekompot

Valnødde-blommekompot:

50 g sukker
2 dl mørk portvin
2 stk. hel kanel
10 hele nelliker
1 dl. honning
150 g. valnødder
150 g. syrlige blommer (frost kan også bruges)

Sukker, portvin, kanel og nelliker koges i cirka 30 minutter ved svag varme. Tilsæt honning og valnødder, og lad det koge med i cirka 20 minutter.
Tag nødderne op og kog lagen lidt ind. Tilsæt så de delte blommer, og giv det et opkog, og tilsæt herefter nødderne.
Fyld på rene glas, og stil det på køl. Det kan holde sige et par uger i køleskabet. Smager godt til al slags ost.

Her har jeg brugt kompotten oven på rygeost drysset med lidt ristet rugbrødskrumme.

 

Rygeostsalat med ristet rugstave

Rygeostsalat:

En lille rygeost
3 spsk. mayonnaise
Lidt mælk eller yoghurt
1 tsk. grov dijon sennep
Salt og peber
Lidt klippet purløg

Røres sammen og serveres til ristet rugbrødsstave med lidt radisser og friske asparges

 

Kartoffelmad med rygeost og mayonnaise

1 skive kernerugbrød
1 salatblad
Nye kartofler
Ti-procents sødmælksrygeost
Lidt mayonnaise
Ristet løg – springløg – purløg
Flagesalt 

 

Varmrøget laks med rygeostcreme

1 skive kernerugbrød
1 salatblad
Varmrøget laks
Rygeostsalat (se opskrift)
Lidt syltet rødløg

Maden pyntes med lidt tynde aspargesskiver og purløg

Opskrift på syltet rødløg:
1 dl. vineddike
3/4 dl. sukker

Vineddike og sukker koges op, og der tilsættes lidt frisk timian og peberkorn. Tilsæt tre til fire rødløg i skiver. Kommes på rene glas. Kan holde sig længe i køleskabet og bruges i salater og som tilbehør.

 

"Den vi kender"-rygeostmad

1 skive kernerugbrød
Rygeost
Purløg og radisser
Flagesalt
Prøv også med røget salt

 

Ved du noget? Så send os et tip