Brændende Notre Dame er skrækeksemplet: Nu bliver Odense Domkirke foreviget i 3D

Odense Domkirke bliver 3D-fotograferet ned til mindste detalje. Optagelserne kan bruges til at genopbygge og restaurere kirken så præcist som muligt.

Oppe på loftet og i de smalle trappeopgange i Skt. Knuds Kirke i det centrale Odense går Michael Kjeldgaard og hans kolleger rundt. 

Her har de lige nu travlt med at affotografere den store kirke i 3D.

- Jeg tænker: "hold da op, det er stort". Det er jo megaspændende at gå rundt sådan nogle steder. Jeg har jo været steder i kirken, hvor jeg tænker, der ikke har været nogen i mange år, siger Michael Kjeldgaard.

quote Det er helt vildt sjovt. Vi har glædet os rigtig meget til det her, og har for så vidt også planlagt det i flere år

Thomas Hillerup, arkitekt

Han er kort- og landmålingstekniker og sammen med kollegerne skal han affotografere hver eneste rum, søjle og krog i den store kirke. 

- Det tager tid. Og det er jo ikke sådan en type opgave, man tager i skuffen og siger: "sådan laver vi det". Det er specielt, og det vil være unikt fra gang til gang, hvordan det skal løses, fortæller Michael Kjeldgaard.

De startede med at lave optagelser af kirken ude fra torsdag i sidste uge. I denne uge er arbejdet færdigt, og så har Michael Kjeldgaard og kollegerne affotograferet alt ned i mindste detalje fra krypt til tårn. 

- Den her (opgave, red.) var en af dem, hvor man rakte hånden op og bad om at komme på den, siger kort- og landmålingsteknikeren.

Helt konkret foregår Michael Kjeldgaards arbejde på den måde, at han stiller sit 3D-kamera et sted i kirken. Her scanner apparatet omgivelserne i tre dimensioner. Herefter bliver kameraet rykket et nyt sted hen i samme rum, hvor scanningen af omgivelserne igen starter. Til sidst bliver alle scanninger samlet sammen til et stort '3D-billede' af kirken.

Her er et eksempel på nogle af de detaljerede optegninger, som 3D-scanningerne giver. Eksemplet her er fra Odense Domkirke, men en prøve inden de "rigtige" scanninger gik i gang.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Skal sikre ved ulykker

Thomas Hillerup er arkitekt og har de seneste år været rådgiver for Odense Domkirke, når der skulle laves større renoveringer og istandsættelser.

Det er også planen, at der inden for de næste fem-seks år skal laves laves en række istandsættelser af kirken. For at kunne lave disse så tro mod det oprindelige byggeri, kræver det altså en masse tegninger og opmålinger. 

- Vi kunne måle op som i gamle dage - med kniv og gaffel havde jeg nær sagt. Det ville tage rigtig lang tid, og vi ville kun få en brøkdel af det materiale, som vi egentlig har brug for, siger Thomas Hillerup. 

Derfor valgte man altså at få scannet Odense Domkirke i 3D, som er meget mere detaljeret. Opmålingerne er præcise ned til en millimeter, og afslører også hvor tykke døre, mure og bjælker eksempelvis er. 

- Det er helt vildt sjovt. Vi har glædet os rigtig meget til det her, og har for så vidt også planlagt det i flere år, fortæller Thomas Hillerup.

De omfattende og meget præcise opmålinger er også en stor hjælp, hvis ulykken skulle ske, som det eksempelvis skete i Frankrig.

I april 2019 gik der ild i den historiske katedral Notre Dame i Paris. En brand, der ødelagde både spir og store dele af tagkonstruktionen.

- Det er selvfølgelig skrækeksemplet. Det gik jo rigtig galt dernede af mange årsager, siger Thomas Hillerup.

En kunsthistoriker havde dog lavet en digital 3D-kopi af Notre Dame, og den er nu en del af genopbygningen af den franske turistattraktion. Præcis som 3D-scanningerne af Odense Domkirke ville kunne bruges. 

- Hvis der skulle ske det samme her - som med Notre Dame - så kunne vi faktisk genskabe det helt præcist efterfølgende på basis af den her scanning, forklarer Thomas Hillerup.

Odense Domkirke

Første i Danmark

Ifølge Thoms Hillerup er man i Norge i gang med at scanne de gamle stavkirker og tegne dem op, da man for nogle år siden oplevede en brand i en af kirkerne.

- Og man fandt jo ud af, at man manglede dokumentation på, hvordan de her kirker ser ud, siger arkitekten.

Han mener også, at 3D-optegningen af Skt. Knuds Kirke er den første af sin slags i Danmark på gamle og historiske bygninger.

- Vi prøver nu at anvende de her nye metoder på så stor en bygning som Odense Domkirke, siger Thomas Hillerup.

Men han håber ikke, det bliver den sidste. 

- Jeg synes faktisk, at man for et beskedent beløb får ekstremt meget dokumentation, som man sidenhen kan hente værdi af, fortæller Thomas Hillerup.

Og netop det, at Michael Kjeldgaards arbejde kan blive meget værdifuldt i fremtiden, gør også arbejdet mere spændende.

- Det der med at gemme det for eftertiden, er da helt klart interessant, siger Michael Kjeldgaard.

Nu bliver næste skridt at få samlet alle de enkelte scanninger, så de tilsammen udgør en samlet digital 3D-model af Odense Domkirke.

Oversigt

    Oversigt