I det fynske folks tjeneste

VM-debutant i Starbåd: Havet var en rodeohest

Verdensmesterskabet i starbåd løber disse dage af stablen i Troense. Men første dag bød på voldsom spænding, da vinden ødelagde syv master og smed en mand i vandet.

Foto: SONNI K FREDERIKSEN

Foto: SONNI K FREDERIKSEN

Foto: SONNI K FREDERIKSEN

Foto: SONNI K FREDERIKSEN

1 af 5

82 deltagere fra 16 forskellige lande er disse dage samlet i Troense på Tåsinge for at finde verdensmesteren i Starbåd. I to år har Troense Bådelaug forberedt sig på dagen, og cirka 80 frivillige sørger, for at deltagerne har mad og drikke. Men lige meget hvor meget både bådelauget og de frivillige anstrenger sig, er der ét problem, de ikke kan løse - vejret. 

Vi startede egentlig meget fornuftigt, men pludselig tog vinden til og gjorde at havet blev en rodeohest.

Bo Petersen, deltager

Og den første dag i konkurrencen blev en meget dramatisk dag på grund af vejeret. 18 af de cirka 70 deltagende både måtte udgå, hvor syv af bådenes master brækkede. En mast til omkring 28.000 kroner. 

- Det er da selvfølgelig ærgerligt, men da deltagerne var kommet i land og havde fået en moleøl, var humøret hurtigt højt igen. De er jo nogle garvede sejlere, siger pressechef ved VM i Starbåd, Per Rank. 

Star World Championship - Day 1. Videoen er lavet af ICARUS Sports

Mand over bord

Den heldige vinder af en tur i baljen var Bo Petersen, som ellers er forsvarende europamester i OK-jolle, men som det sidste halve år har trænet op til Starbåd. 

- Vi startede egentlig meget fornuftigt, men pludselig tog vinden til og gjorde, at havet blev en rodeohest, fortæller Bo Petersen. 

Selvom båden kæntrede, fik Bo Petersens makker reddet stumperne og samlet sin makker op fra vandet, så de kunne fortsætte. Efter noget tid måtte de dog igen se sig slået af vinden, og masten blev så bulet, at de opgav resten af dagens konkurrence. 

Læs også VM for starbåde i Svendborg

- Man hiver da lige efter vejret, men ellers var det ikke meget anderledes end normalt, når man bader i de danske have om sommeren, forklarer Bo Petersen om turen i vandet. 

Selvom Bo Petersen og hans makker kun har trænet op til VM i et halvt år, har de alligevel haft mulighed for at deltage, fordi Danmark har fået et form for wildcard. Sporten har i mange år været helt død i Danmark, og derfor har ISCYRA (International Star Class Yacht Racing Association) besluttet at hjælpe bådklassen på ved undtagelsesvis at lade alle danske både stille op. 

Bo Petersen ser den første hektiske konkurrencedag som god træning, men det kunne også være gået galt. 

- Heldigvis skete det, hvor der stadig var mange følgebåde, så jeg følte mig ret sikker. Men hvis vi lå længere ude, hvor ingen havde mulighed for at overvære episoden, kunne det godt have udviklet sig farligt, siger Bo Petersen. 

To gange på vandet tirsdag

Det voldsomme vejr fortsatte med at forstyrre arrangementet mandag, hvor sejladsen blev aflyst på grund af for meget vind. Derfor skal der sejles to gange tirsdag, og det bliver en hård dag for deltagerne. Hver sejlads varer cirka to en halv time. 

I alt skal sejlerne igennem seks sejladser i løbet af ugen. Meget kan nå at ændre sig inden den sidste sejlads på lørdag, men indtil videre er det er brasilianske Lars Graul, som har tidligere vundet to OL-medaljer i sportsgrenen, der fører mesterskabet efter den første sejlads. 

VM i Starbåd

  • Verdensmesterskabet i Starbåd strækker sig fra den 29 juni - 9. juli 2017. 
  • Forrige år blev stævnet afholdt i Buenos Aires i Argentina, og sidste år blev det afholdt i Miami i USA, og i år er Troense værtsby for arrangementet. 
  • Troense konkurrerede med byer som Monaco, St. Tropez og Napoli om værtsskabet. 
  • Ifølge et estimat, som Sport Event Fyn under Udvikling Fyn har beregnet, afføder VM i starbåd en samlet turismeomsætning på omkring de 3,3 millioner kroner. Det betyder netto en værditilvækst i værtskommunen på næsten 1,8 millioner kroner. 
  • Der deltager 82 både fra 16 lande, hvor 12 af bådene er danske. 
  • Fire af de 12 både er fra Tåsinge. 

Arven efter Paul Elvstrøm

Danmark har ikke vundet verdensmesterskabet i Starbåd siden 1960'erne. I 1966 og 1967 sejlede Paul Elvstrøm sig til guld i henholdsvis Kiel og København. Den verdenskendte danske sejler afgik ved døden sidste år, men har sat sit præg på årets konkurrence. Han har nemlig skænket en massiv sølvpokal, som han vandt ved et mesterskab i 1955, og den skal gives til den perfekte sejlads.

Konkurrencen fungerer således, at deltagerne må fratrække deres dårligste sejlads. Men Elvstrøm-pokalen bilver givet til det team, der klarer sig bedst uden fratrækkere.

Ved åbningsceremonien overdragede Paul Elvstrøms datter, Trine Elvstrøm, pokalen til præsidenten for Star Worlds, brasilianske Lars Graul, som lige nu også fører konkurrencen. 

  Foto: SONNI K FREDERIKSEN

Tirsdag aften besøger TV 2/FYN verdensemesterskabet i Starbåd i Troense Havn. Det kan ses i nyhedsudsendelsen klokken 19.30.