Vokset op i misbrug: Tuba-terapi virker

Hvert år går op mod 3.000 unge af misbrugsforældre i terapi hos Tuba.

Sårene er dybe hos børn og unge, hvis forældre drikker. Ikke alle er synlige, men alle er de alvorlige.

Børn af alkohol- og stofmisbrugere lider ofte af angst, lavt selvværd og depression. Mange lider af posttraumatisk stress. 

I 2016 var 2.976 unge i terapi hos Tuba (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere). Her behandles de usynlige ar.

Flere af de unge fortæller, at behandlingen virker. De nyeste tal fra Tuba viser det samme. Hele 96 procent svarer i en spørgeskemaundersøgelse, at de i høj grad eller nogen grad fik den hjælp fra Tuba, de havde brug for. 

Derfor er det vigtigt, at Tuba også eksisterer fremover, mener landsleder i Tuba, Henrik Appel.

- Det er så vigtigt, at den her gruppe af unge, der er 25 år og op efter, får den her hjælp. Det er nu, de skal til at stifte familie - det er nu, de er bange for, at de kommer til at give det samme videre til deres egne børn, siger han til TV 2/FYN.

500.000 kroner i støtte

Ifølge undersøgelsen har 91 procent af de unge i terapi fået et forbedret forhold til sig selv, og lige så mange er blevet bedre til at håndtere egne problemer.

Hvert år modtager Tuba i Odense en halv million kroner af Odense Kommune til fortsat at tilbyde terapi til unge af alkoholiserede forældre eller misbrugere.

Henrik Appel mener ikke, at Odense Kommune har råd til ikke at støtte en organisation som Tuba. Tuba har i flere tilfælde haft succes med at gøre unge mennesker klar til både uddannelses- og arbejdsliv.

Borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), giver landslederen ret. 

- Jeg synes, det er en rigtig vigtig indsats i Odense. Jeg er ikke i tvivl om, at de her indsatser er rigtig, rigtig nyttige, fordi det er en lille indsats, der kan betyde rigtig meget for det enkelte mennesker, der har det her med i rygsækken. Det kan forhindre, at vi lige om lidt står med nogle tunge kontanthjælps- og sygedagepengesager eller endnu værre førtidspensionssager, siger han.

Peter Rahbæk Juel understreger dog, at det hvert år er Beskæftigelses- og Socialudvalget, der skal beslutte, om og hvor mange penge Tuba skal støttes med.

Oversigt

    Oversigt