Vold i familien får julen til at ende i tårer

I december eksploderer antallet af voldstilfælde i fynske familier. Stress og store forventninger op til julen er nogle af årsagerne, siger lokale eksperter.

-Jeg husker en gang, min kæreste ikke var tilfreds med min julerengøring. Det endte med at jeg lå på gulvet og tog imod en masse spark i maven. Det var både ydmygende, smertefuldt og bare så pokkers trist?

Sådan fortæller den 44-årige Malene Nordenbæk fra Odense til TV2/FYN.

Hun er blot en af mange fynske kvinder, der på egen krop har oplevet, hvordan julen fra at være en lykkelig tid udviklede sig til et orgie i vold og tårer.

Rødglødende krisetelefon

30364

Hvert år i december eksploderer antallet af voldstilfælde i de fynske familier, og ét af de steder hvor den ulykkelige tendens kan aflæses er i foreningen, DIALOG MOD VOLD, der har en afdeling i Odense.

-Vi har en krisetelefon, som er rødglødende i juletiden. Primært er det kvinder til voldelige mænd, som ringer og spørger hvordan de skal forholde sig, når julen pludselig er endt som en tragedie. Julen er en meget følsom tid, hvor forventningerne er enormt høje, og så skal der ikke altid så meget til, før ballonen brister, siger foreningens direktør, Helle Øbo.

Også på Krisecenter Odense kender man til tendensen.

-Det gør vi ja, men kvinderne kommer først ind på vores center i januar måned. De vil gøre alt for at for at holde facaden i juletiden, og så er der altså mange, der bider smerten i sig, siger lederen på Krisecenter Odense, Hanne Thorsen.

Voldelige mænd søger hjælp

Juletiden er også tiden, hvor flere og flere voldelige mænd bestemmer sig for at gå i behandling for deres ødelæggende adfærd.

En af de, der med succes har fået behandling i foreningen, DIALOG MOD VOLD, er den 22-årige Ole Andersen.For ham gik det galt i dagene op til julen 2008.

-Først kastede jeg rundt med ting. Så kastede jeg ting mod min ekskæreste. Og til sidst kastede jeg så rundt med hende, fortæller Ole Andersen, der i dag har startet et nyt liv med en ny kæreste.

-Jeg føler jeg er et nyt menneske i dag. Samtalerne i "DIALOG MOD VOLD" har virkelig hjulpet mig. Volden er ikke længere en del af mit liv, siger den unge mand, der om mindre om et måned skal være far til sit første barn.

SE MERE OM VOLD I JULEN PÅ TV 2/FYN I AFTEN KL 19.30

Oversigt

    Oversigt