I det fynske folks tjeneste

Voldelige unge bor i mindre kommuner

Den gamle Faaborg Kommune har en af landets højeste rater af ungdomsvold.

Borgmester i den nye Faaborg-Midtfyn Kommune, Bo Andersen, siger til Politiken, at han har været opmærksom på udviklingen.

- Jeg har ikke rendt blåøjet rundt i de sidste ti år. Det er et problem, vi er meget bevidste om, siger borgmesteren, der sætter sin lid til en større satsning på SSP-samarbejdet i den nye storkommune.

Når antallet af unge involveret i voldssager gøres op i forhold til antallet af unge i kommunerne, kommer de største byer langt nede i rækken med København som nummer 81 og Århus som nummer 125 ud af de 272 kommuner, der fandtes i 2006, hvor tallene er fra.

Det viser en særkørsel, Politiken har foretaget i samarbejde med Danmarks Statistik.

Statistikken medtager alle fældende strafferetlige afgørelser om vold - det vil sige både simpel vold, alvorligere vold og trusler. Den viser, at der i nogle kommuner kan tælles mere end 20 voldsafgørelser pr. 1.000 unge, mens der i andre er et rundt nul.

I København er der 7,9 voldskriminel ung per 1.000 unge, i Århus kun 4,9.

- Man har jo før hørt om slagsmål ved gadekæret, men det her viser en mere udbredt tendens, siger lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen til Politiken.

 Volden er ikke det første storbyfænomen, man har set  brede sig til provinsen.

- Det er for eksempel sket med narkotika, hvor det for 10-15 år siden var meget sjældent at se nogen sidde og fixe på en bænk i Faaborg eller handle hash i Vestjylland. I dag er stofmisbrug meget udbredt i provinsen, og det kan have været en katalysator for andre typer kriminalitet, mener sociologen.

En anden forklaring kan være, at det er de mindre kommuner, der har de billigste boliger.

- Det er blevet så dyrt at bo i de store byer, at det efterhånden ikke længere er der, du finder de ressourcesvage personer, siger Britta Kyvsgaard, kriminolog og leder af Justitsministeriets Forskningsenhed, til Politiken.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.