I det fynske folks tjeneste

Voldsanklaget politimand nægter alt

Jeg brugte de nødvendige magtmidler, men ikke vold. Det forklarede en 39-årige betjent tirsdag ved retten i Odense, hvor han står tiltalt for at have været voldelig over for flere borgere, mens han var i tjeneste.

Ifølge anklageskriftet fandt en af voldsepisoderne sted en nat i juli 2011 i Odense. Her skulle betjenten, ER, og hans kollega, en ung politielev, hente en mand, som var udeblevet fra en behandlingsdom.
- Inden vi kører derud, fortæller nogle kollegaer, at manden er rablende utilregnelig. Han havde adskillige voldsepisoder bag sig, siger den muskuløse og skaldede politibetjent.

Da betjentene møder op hos psykisk syge mand, er alt under kontrol, indtil han skal med i politibilen.
- Han stikker af. Men jeg indhenter ham og får ham ned på maven. Og så kæmper jeg med at få hans hænder om på ryggen, fordi jeg er nervøs for, om han kan finde på at trække en kniv. Han har jo stadig ikke håndjern på, siger den tiltalte.

- Det er en alvorlig situation, så jeg trækker min stav og giver ham et slag på det ene ben. Men det virker ikke.

Efter i alt fem slag på ryg og ben lykkedes det den 39-årige at få styr på den psykisk syge mand, hævder han.

Men den udlægning stritter imod kollegaens. Han forklarer, at det var ham - og ikke ER - der nåede manden først og fik ham pacificeret.
- Så kom ER løbende til og sagde, at jeg skulle flytte mig, forklarer kollegaen.

- Han havde trukket sin politistav og begyndte så at slå manden på både ben og ryg. Jeg husker ikke, hvor mange gange. Som jeg ser det, er der ikke grund til at slå ham på det tidspunkt.

To beboere fra en nærtliggende boligblok reagerede på råb fra den psykisk syge mand.
- Jeg så ham (ER, red.) stå hen over manden og slå ned på manden, mens han råbte "er du færdig", forklarer ét af vidnerne.

ER er desuden tiltalt for efterfølgende at have slået den psykisk syge mand med knyttet næve i politibilen. Derudover skulle han have sparket en beruset mand, som lå og sov på et fortov. Ligesom han skulle have udsat en mand for hårdhændet behandling i forbindelse med en nabostridighed.

Findes politimanden skyldig og idømmes fængsel, mister han automatisk sit job ved politiet.

/ritzau/

Ved du noget? Så send os et tip