Vordende forældre skal på kursus

Undgå kriminelle børn og unge med forebyggelse allerede inden børnene bliver født. Odense vil nu sætte ind med råd og vejledning til førstegangsfødende.

- Vi bruger jo mange ressourcer på de unge, som vi ikke kan nå. Vi skal måske til at bruge dem på de ressourcer på de unge, der skal til at have børn, siger Mark Grossman, medlem af Odense Byråd for Venstre.

Holstebro-modellen er inspireret af den svenske by Leksand, der siden 1996 har haft meget positive resultater med en form for forældre-uddannelse for førstegangsfødende.

Den skal forhindre børn i som voksne at havne på samfundets bund. I Leksand har det ført til færre socialt udsatte og i sidste ende givet store besparelser for samfundet.

- Her får vi brugt pengene på reel forebyggelse i stedet for at bruge dem på reparation senere, siger Leif Christiansen, koordinator i Center for Socialt Ansvar i Holstebro.

Helt konkret får de kommende forældre fra 26. graviditetsuge til 18 måneder efter fødslen undervisning i forældrerollen fra flere fagpersoner. De skal komme med gode råd om alt fra bleskift og budgetlægning til konfliktløsning, fortæller en af arkitekterne bag.

- Vi lever i en anden samfundsverden, så det netværk man havde i gamle dage med naboskab og bedsteforældre. Det er ikke så veleksisterende, som det var tidligere, siger Leif Christiansen.

Odense Kommune vil i 2014 indføre sin version af Holstebro-modellen.

- Det er afgørende med en forebyggende indsats allerede før fødslen og der er også brug for en særlig indsats i belastede familier og i Vollsmose, siger Børn- og Ungerådmand Brian Dybro(SF).

Oversigt

    Oversigt