Weekenddruk kan spores i leveren

Mange unge drikker så voldsomt i weekenderne, at det kan spores i deres lever. En undersøgelse foretaget for TV 2/FYN viser, at 10 procent af eleverne i en gymnasieklasse har forhøjet levertal efter massivt forbrug af alkohol i weekenden.

-


Weekenddruk kan spores i de unges lever

Mange unge drikker så voldsomt i weekenderne, at det kan spores i deres lever. En undersøgelse foretaget for TV 2/FYN viser, at 10 procent af eleverne i en gymnasie-klasse har forhøjet levertal efter massivt forbrug af alkohol i weekenden.

En undersøgelse blandt eleverne i 1. g på Svendborg Gymnasium viste, at mange af de unge havde indtaget meget store mængder alkohol i sidste weekend. En enkelt elev havde drukket omkring 25 øl, mens en pige havde indtaget omkring en halv flaske Tequila. I gennemsnit havde eleverne drukket ti en halv genstand i løbet af weekenden.

I mandags fik alle eleverne så taget en blodprøve, der skulle afsløre om deres alkoholforbrug kunne spores i leveren. Og onsdag viste resultatet at to af eleverne har lettere forhøjet levertal.


To blodprøver viste forhøjet levertal

\"Jeg kan konkludere at 10 procent af eleverne har let forhøjet levertal. Jeg anbefaler dem, at få kontrolleret deres tal om fire uger, og de bør i denne periode undgå at indtage alkohol\", siger læge Axel Malchow-Møller
fra Sygehus Fyn, Svendborg.

Oplysningerne bekymrer både eleverne og rektoren på gymnasiet.

\"To elever er to for mange. Det er stærkt bekymrende, at alkoholforbruget kan aflæses i leveren i så ung en alder\", siger rektor Ole Visti Petersen fra Svendborg Gymnasium.

\"Hvis der er to i enkelt klasse, så er der mange på hele gymnasiet som udsætter deres lever for skader\", siger Kristoffer Phillip Nielsen fra 1.x på Svendborg Gymnasium.

Et forhøjet levertal behøver ikke på kort sigt at være farligt, men det viser at leveren er kommet på overarbejde.

\"Fortsætter man med at drikke kan det være forstadiet til skrumpelever eller en alkoholisk leverbetændelse, hvor man bliver gul og rigtig syg\", siger læge Benedicte Wilson fra Odense Universitetshospital.

Oversigt

    Oversigt