I det fynske folks tjeneste

Zen-toner lindrer tinnitus

Et nyt høreapparat med afslappede toner  hævder at kunne lindre tinnitus bedre end apparater. Odense Universitets Hospital har testet apparatet med gode resultater.

Det nye trådløse høreapparat fra den danske virksomhed Widex har indbygget afslappende "Zen-toner" som mindsker tinnitus bedre end nogensinde. Det viser de indledende undersøgelser lavet af overlæge Ture Andersen på Odense Universitetshospital.
Han har arbejdet med tinnituspatienter i 14 år og har afprøvet høreapparatet med toner på omkring 50 patienter. 
-De fleste har været glade for effekten, som har reduceret deres tinnitus markant, siger Ture Andersen der også er på lektor ved Syddansk Universitet.
En af hans patienter med alvorlig tinnitus har fortalt hvordan han tog hørepparatet på så snart han vågnede. Efter en halv time var tinnitusen væk.  

Giver mindre stres

Idag lider omkring 700.000 danskere af tinnitus  - en konstant larm i hovedet. Lige fra stille susen, konstant hylen til en infernalsk larm. For nogen bliver problemet så stort at det medfører alvorlig stress, depression og invaliditet. For dem kan det nye apparat være en hjælp.  
 
I følge overlæge Ture Anderse , oplever de tinnitusramte patienter at Zen-tonerne er mere behagelige og lindrer bedre end såkaldt hvid støj, en stille susen, som man tidligere har brugt i høreapparater for at mindske tinnitus.
-Patienterne bliver mindre stressede og får frigivet menneskeligt overskud til at leve livet, siger overlæge Ture Andersen.

Toner i matematiske mønstre

Zen-tonerne er udviklet af Widex's ingeniører og baseret på fraktaler.
-Det betyder, at tonerne aldrig bliver genkendeligt de samme, men alligevel kører i velordnede matematiske mønstre,  siger Lise Bryan Henningsen, leder i Audiological Research and Communication hos Widex.
Zen-tonerne trækker patientens opmærksomhed væk fra støjen uden, at man lægger mærke til det.
- Derved får man nemmere ved at koncentrere sig om sit  arbejde eller om at føre en samtale," siger Ture Andersen, overlæge ved Odense Universitetshospital.