I det fynske folks tjeneste

100-årig amerikaner genså sit fynske fødested

Hun udvandrede fra Fyn med sin familie, da hun var bare otte måneder gammel. Nu er hun 100 år og onsdag kom hun til Fyn for at fejre sin runde fødselsdag og gense sit fødested i Bukkerup ved Glamsbjerg.

02:11

1 af 3

Det oprindelige hus på Bogensevej 26 i Bukkerup brændte i 1933, men et nyt hus ligger nu på den adresse hvor Karla Maria Pedersen, som hun hed dengang, blev født i 1913.

Onsdag genså den 100-årige udvandrer fra Fyn sit fødested for første gang.

- Det er fantastisk dejligt at komme her og se stedet. Det er dejligt at være født i en dansk familie, hvor der blev holdt af en, siger Carla White, da hun genser huset i Bukkerup.

Det er tredje gang at Carla White besøger sit fødeland, men første gang hun ser sit fødested. Onsdag blev der også tid til at besøge Søllested Kirke, hvor hun blev døbt inden hendes mor og far tog hende med til Californien i USA.

- Jeg har altid været stolt af at fortælle, at jeg stammer fra Danmark. Danskerne er verdens lykkeligste folk, og jeg værdsætter Danmark meget højt, siger Carla White.

Den ældre dame er inviteret til Fyn af sine danske rødder, og selvom hun allerede har fejret sin 100 års fødselsdag i hjembyen et par hundrede kilometer nord for San Francisco, så har hendes danske familie også tænkt sig at fejre den runde dag.

- Vi har haft forbindelse med Carla i mange år, og da vi fandt ud af at hun skulle fejre sin fødselsdag i Californien med stor fest, spurgte vi hende, om hun ikke også skulle en tur til Danmark igen. Det er også en fødselsdagsgave at kunne vise hende hendes barndomsegn. Hun er jo meget interesseret i sin slægt, siger Kirsten Hedegaard, der er datter af Carlas mors kusine.

Carla White har ikke selv børn, men blev gift med Bob før 2. verdenskrig. Hun arbejdede som sygeplejerske og boede sammen med sin mand mange år på Hawaii, hvor han tjente som oberst i den amerikanske flåde. Siden flyttede de tilbage til Californien. Hendes mand døde i 1980.

Carla White er dog stadig aktiv. Hun rejser fortsat en del, og hun har netop fået fornyet sit kørekort, så hun foreløbig kan køre bil til hun fylder 103 år.