14-årige Laura er vild med den her gamle "uartige" dans

I Assens har op imod 1000 danseglade kridtet danseskoene. Og mange teenagere er hoppet med på den her specielle dans, der for mange år siden var "uartig".

I disse dage er der landsstævne i folkedans i Assens. Og hvis du gik og troede, at det kun var ældre par i bondekostumer, der valser rundt til harmonika og violinmusik - så kan du godt tro om igen. 

I Skovpavillionen i Assens finder vi nemlig alle de unge. 14-årige Laura Eggeling fra Højby har været helt vild med folkedans i ni år.

- Jeg synes bare det er sjovt. 

Men hvorfor går du ikke til hip hop, gymnastik eller fodbold?

- Det er jeg slet ikke til. Jeg kan bedre lide dans.

Der bliver også gjort noget særligt for at få de unge med til landsstævnet.

- Vi har en ungecamp. Vi sørger for, at der hele tiden er arrangementer, kursus og baller. De unge fester jo til den lyse morgen. Og så laver vi meget reklame for at få de unge til at komme - vi bruger de sociale medier. 

 

Folkedansens historie

Folkedans er betegnelser på det gamle bondesamfunds danse. Det var almindeligt blandt 1700- og 1800-tallets bønder at danse ved forskellige højtider og fester i løbet af året. Dansene lærte de af hinanden.

 I 1700- og 1800-tallet havde borgerskabet et negativt syn på landbefolkningens dans og dansemusik. De så ned på bøndernes dansetraditioner, fordi der ofte blev drukket meget ved ballerne.

quote De syntes, det var uartigt, at de unge rørte og holdt om hinanden under dansen.