2012 blev rekordår for nye øl på det danske marked

Danske øldrikkere kan sige skål med et fornøjet smil om munden. De fik 756 nye øl at vælge mellem sidste år.

Er du til øl, kan du ikke påstå, at du ikke blev udfordret sidste år. For der kom nemlig 756 nye danske øl på markedet - og det er rekord. Den forrige var fra 2008 med 647 nye øl.

Det fremgår af en opgørelse lavet af Beerticker/Beerticker PRO, der har stået for oversigterne over nye danske øl siden 2007. Men tallene går endnu længere tilbage - og de seneste 10 år har budt på 4645 nye danske øl.

Københavnske Mikkeller kom med 91 nye øl, hvoraf de 87 fandt vej til det danske marked, københavnske Evil Twin Brewing kom med 75 øl, hvor de 49 blev solgt i Danmark, og Det Lille Bryggeri kom med 39 nye øl.

Mikkeller og Evil Twin Brewing er såkaldte kontraktbryggerier, mens Det Lille Bryggeri ved Ringsted selv laver sine øl.

Og det ser nu også ud til, at mikrobryggerierne igen har mod på at brygge øl til danskerne - for efter kriseår med lukninger kom der 11 nye bryggerier til på det danske marked.

Det drejer sig om bryggerierne BIE's BrygLab, Nordkystens Bryghus, Slotsbryggeriet Gavnø, Ølsnedkeren og Aarup Bryghus.

Ud af de 11 er der seks kontraktbryggerier, der får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg. Og her drejer det sig om BornholmerØL'en, BrewChimp Brews, Brygværket, Det Gale Bryggeri, Flying Couch Brewing og Pladderballe Bryghus.

Og at få brygget øl på andres bryggeri er en tendens, der altså fortsatte i 2012. At mange vælger den vej skyldes, at det ikke koster store investeringer i anlæg og bygninger.

Lige nu er der 132 bryggerier og kontraktbryggerier i Danmark - inklusiv 5 på Færøerne og Grønland.